Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Belastingoverleg kabinet en oppositie geklapt

Pechtold bij het verlaten van het ministerie van Financiën.
Pechtold bij het verlaten van het ministerie van Financiën. Foto ANP / Bart Maat

De onderhandelingen over belastinghervormingen tussen het kabinet en vier oppositiepartijen zijn beëindigd. De partijen liggen te ver uit elkaar en praten niet meer verder, bevestigt politiek redacteur Philip de Witt Wijnen na berichtgeving van ANP en de NOS.

Twitter avatar XandervdWulp Xander van der Wulp Pechtold: We zijn ermee gestopt! http://t.co/cI1bTBS2LS

De onderhandelingen vonden plaats op het ministerie van Financiën bij staatssecretaris Eric Wiebes. Het kabinet had twee tranches met enkele ingrijpende fiscale verschuivingen voor ogen. Het ging daarbij onder meer om verhoging van de btw en hogere lokale lasten (bijvoorbeeld op gemeenteniveau).

Gebrek aan ambitie

Tot vandaag was onzeker of het overleg überhaupt kon doorgaan. In de zoektocht naar een meerderheid voor de hervormingen in de Senaat had het kabinet de steun nodig van D66, SGP, ChristenUnie en GroenLinks. Maar D66-leider Alexander Pechtold liet vorige week woensdag weten dat hij eerst met zijn fractiegenoten wilde bespreken of zijn partij nog wel mee moest onderhandelen. Het ontbrak het kabinet volgens hem aan ambitie om écht te hervormen.

Het klappen van het overleg zou ook met het door Pechtold geconstateerde gebrek aan ambitie te maken hebben. Andere oppositieleiders zagen nog mogelijkheden, de agenda’s voor het volgende overleg tussen de partijwoordvoerders voor financiën waren al getrokken, zegt De Witt Wijnen.

“De sfeer was goed, open en constructief, zeggen betrokkenen. Het kabinet gaf ruimte, de oppositie voelde dat. De VVD zou hebben aangegeven dat er ruimte was om het over vergroening te hebben, een punt dat D66 en GroenLinks hadden aan te merken op het kabinetsvoorstel. Pechtold vroeg een schorsing aan en zou daarna hebben gezegd ‘we stoppen ermee’”.

Later zei de D66-voorman hierover tegen ANP:

“De verschillen tussen de coalitie en de vier oppositiepartijen zijn wat mij betreft te groot.”

Lastenverlichting komt er wel

Wat D66 precies te winnen heeft bij het besluit om uit de onderhandelingen te stappen, is nog onduidelijk. De partij hamerde de afgelopen jaren juist op het belang van belastinghervormingen. “Het maximaal haalbare was in dit geval wellicht toch te weinig voor D66″, zegt De Witt Wijnen.

“De VVD zal hier niet al te rouwig om zijn. De partij voert liever hervormingen door als er meer ruimte is voor de eigen standpunten. PvdA verkocht de hervorming als een manier om extra banen te creëren, al was het niet de beoogde 100.000. Voor staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is het misschien wel de grootste teleurstelling. Hij is ambitieus en wilde dit op zich nemen. Een van zijn grote klussen, naast het op orde brengen van de Belastingdienst, valt nu van zijn agenda.”

Eerder vandaag werd bekend dat D66 toch wilde doorpraten. Nu blijkt dat kabinet en oppositie toch te ver uit elkaar liggen. VVD en PvdA komen in de Eerste Kamer 17 zetels tekort.

De coalitie van VVD en PvdA willen ook een pakket met 5 miljard aan lastenverlichtingen doorvoeren. Het kabinet gaat ervan uit dat niemand hier tegen zal stemmen.