Direct naar artikelinhoud
Update

Interpol zet zes FIFA-kopstukken op rode lijst

Zes mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij het omkoopschandaal bij de FIFA, zijn door Interpol op de zogenoemde rode lijst geplaatst. Daarmee wijst de internationale politieorganisatie landen erop dat er een arrestatiebevel loopt tegen verdachten in een bepaald land. Amerika wil de verdachten oppakken en berechten. Interpol doet dit naar eigen zeggen op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten.

Interpol zet zes FIFA-kopstukken op rode lijst
Beeld Interpol

De grootste naam is Jack Warner, de voormalig vice-voorzitter van de FIFA uit Trinidad en Tobago. Ook Nicolás Leon uit Paraguay staat op de woensdag gepubliceerde lijst. Hij was als voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol lid van het dagelijks bestuur van de FIFA. De vier anderen zijn Zuid-Amerikaanse bestuursleden van sportmarketingbedrijven.

Alle verdachten werden al vorige week genoemd als verdachten in het Amerikaanse onderzoek naar omkoping bij de FIFA. De Amerikanen willen dat de verdachten worden opgepakt en uitgeleverd, blijkt uit de actie van Interpol.

Interpol kan landen niet verplichten om mensen op te pakken. Bovendien is er geen internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen het zestal. De organisatie kan landen wel helpen om de verdachten te lokaliseren en op te pakken, als lidstaten daartoe overgaan.