Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Sluiting prostitutieboten in Utrecht averechts effect voor prostituees’

De prostituees die op het Utrechtse Zandpad werkten, zijn er door de sluiting van de prostitutieboten zowel financieel, als fysiek en mentaal op achteruit gegaan. De uitkomst van het rapport is opmerkelijk, omdat de sluiting van de boten juist diende ter bescherming van de prostituees.

Vier dagen na de sluiting van de werkplekken liggen de prostitutieboten aan het Zandpad er verlaten bij.
Vier dagen na de sluiting van de werkplekken liggen de prostitutieboten aan het Zandpad er verlaten bij. Foto ANP / Koen van Weel

De prostituees die op het Utrechtse Zandpad werkten, zijn er door de sluiting van de prostitutieboten zowel financieel, als fysiek en mentaal op achteruit gegaan. Dat is een van de conclusies uit een rapport van het Ciroc (Centre for Information & Research on Organised Crime), dat vandaag wordt gepresenteerd.

Overhaaste beslissing

Volgens het rapport heeft de gemeente Utrecht met de sluiting van het Zandpad in 2013 een overhaaste en ondoordachte beslissing gemaakt, waar honderden prostituees het slachtoffer van zijn geworden.

Dina Siegel, hoogleraar criminologie aan de Universiteit Utrecht, onderzocht met een team van wetenschappers de gevolgen van de sluiting van het Utrechtse Zandpad. Siegel interviewde onder andere prostituees, klanten, agenten en medewerkers van de gemeente.

Opmerkelijk

De uitkomst van het rapport is opmerkelijk, omdat de sluiting van de boten juist diende ter bescherming van de prostituees. Siegel:

“De gemeente sloot alle boten na signalen van mensenhandel, maar door de prostituees op straat te zetten, zijn ze kwetsbaarder voor mensenhandel en uitbuiting.”

Veel prostituees zijn namelijk in het illegale circuit terechtgekomen, blijkt uit het onderzoek. Ze ontvangen hun klanten in hotels of thuis, waar weinig bescherming is. Volgens Siegel had de gemeente aan een alternatief moeten denken.

“Er is geen plan B voor de vrouwen. Ze zijn aan hun lot overgelaten.”

De laatste ramen van de prostitutieboten aan het Zandpad zijn gesloten. Door de sluiting van de werkplekken komen 200 vrouwen op straat te staan.

De laatste ramen van de prostitutieboten aan het Zandpad zijn gesloten. Door de sluiting van de werkplekken komen 200 vrouwen op straat te staan. Foto ANP / Michael Kooren

Lees ook:Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Rechtszaak om seksramen Utrecht‘ (€).