Direct naar artikelinhoud
Update

Slechte informatie oorzaak fatale gasexplosie Diemen

De oorzaak van de fatale gasexplosie in een flatgebouw in Diemen 4 september vorig jaar is het gevolg van gebrekkige informatie-uitwisseling. Dat blijkt uit een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat vandaag is gepubliceerd.

De ravage aan de achterkant van de flat waar de explosie plaatsvond.Beeld anp

Bij de explosie kwamen twee mensen om het leven en raakten 15 mensen gewond. Twee woningen in het flatgebouw werden door de explosie en brand verwoest. Meer dan honderd woningen werden in meer of mindere mate beschadigd.

Door de slechte beschikbaarheid van informatie over gasleidingen was het voor de aannemer bij graafwerkzaamheden niet duidelijk dat er een werkende gasleiding in het graafgebied lag. Ook werd het gevaar van de gaslekkage die door het graven werd veroorzaakt, onderschat, concludeert de OVV.

Misleidende informatie
Een belangrijke oorzaak is dat de huisaansluiting niet te zien was op de kaart met ondergrondse leidingen die de aannemer kreeg. De informatie vanuit het systeem voor informatie-uitwisseling (KLIC) waar de aannemer op vertrouwde, was misleidend en de aannemer was onbekend met de situatie ter plaatse. De Raad constateert dat met name bij gebouwen met meerdere huisaansluitingen, zoals flatgebouwen, het risico bestaat dat onvolledige of verkeerde informatie wordt verkregen bij het doen van een graafmelding.

Ook het gevaar van het lek werd onderschat. Bij de explosie vielen namelijk slachtoffers doordat omstanders te dicht bij het gaslek waren. Dat de aanwezigen geen afstand hebben genomen of zijn weggestuurd, hangt samen met de inschatting van het gevaar. Na ontdekking van de schade aan de gasleiding waren de werknemers op de bouwplaats zich er niet van bewust dat er gas in het gebouw stroomde, stelt de OVV vast.

Onthutst
Woningcorporatie De Key, eigenaar van De Beukenhorst, reageert onthutst op het rapport. 'We zijn geschrokken dat uitvoerders bij werkzaamheden aan leidingen niet kunnen vertrouwen op de vastgelegde informatie', zegt de woningcorporatie in een verklaring. 'Deze informatievoorziening is bij wet geregeld en blijkt onvolledig. De Onderzoeksraad constateert nu dat er grote gaten zitten in die wet- en regelgeving. Zolang deze gaten in de wet niet gedicht zijn, vraagt dat om extra alertheid van alle partijen.'

De Key onderschrijft dan ook de aanbevelingen van de Onderzoeksraad om de risico's van graven bij gasleidingen beter te beheersen. 'Zolang de gaten in de wettelijke informatievoorziening niet zijn gedicht, spannen wij ons extra in om alle informatie aan de uitvoerders beschikbaar te stellen.' Uit het rapport blijkt dat de woningcorporatie zich heeft gehouden aan alle wetgeving.


'Gaslek mag nooit routine worden'

Het afwikkelen een melding van een gaslek mag voor netbeheerders nooit routine worden. Dit zegt een woordvoerster van Liander in reactie op het onderzoek dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) deed naar de fatale gasexplosie in de flat Beukenhorst in Diemen.
In het rapport beveelt de Onderzoeksraad de netbeheerders van het gasnet aan om medewerkers van hun storingsdiensten te bekwamen in het herkennen van risico's bij telefonische meldingen van graafschade.
'Voor het in ontvangst nemen van gasincidenten geldt een bindend protocol om mensen die het gaslek melden te behoeden voor risico's zoals explosies. Het protocol klopt. Maar we zijn door de dramatische gebeurtenis in Diemen met de neus op de feiten gedrukt hoe we met het protocol om moeten gaan', reageert de woordvoerster van Liander.