Direct naar artikelinhoud

'Geliquideerde Baris Önder en Murat Garki zaten in xtc-handel'

De in april in Osdorp vermoordde Turks-Amsterdamse crimineel Baris Önder (26) zou xtc hebben gesmokkeld naar Turkije, samen met de eveneens geliquideerde Murat Garki.

Baris Önder op een door de politie vrijgegeven foto.Beeld Politie

Dat schrijft de Telegraaf op basis van stukken van de Landelijke Recherche. Daarin zou te lezen zijn dat Önder honderdduizenden xtc-pillen naar Turkije smokkelde, onder meer in vrachtwagens, auto's en caravans. Dat deed hij samen met zijn jeugdvriend Murat Garki, die begin december vorig jaar op 25-jarige leeftijd werd doodgeschoten voor een café in de Uiterwaardenstraat. Ook Ersin K. zou bij die xtc-handel betrokken zijn geweest. Hij zit vast in Nederland nadat hij werd opgepakt met een vals paspoort.

Eerder werd al bekend dat Önder en Ersin K. verdachten waren in een Turkse moordzaak. Önder en K. zouden de mogelijke daders zijn geweest van de moord in Istanbul op Zahudi Sahin, een lid van een bekende Turkse criminele familie. Het lichaam van Sahin, die bij drugshandel was betrokken, werd in juli 2013 in een bos in Istanbul gevonden. Volgens de politiedocumenten dachten Önder c.s. dat Sahin verantwoordelijk was voor het verlies van een partij pillen.

Uitlevering
Önder en Ersin K. trokken in de dagen na de moord naar Nederland, waar zij op later verzoek van Turkije werden aanhouden. De twee zouden worden uitgeleverd aan Turkije, maar mochten dat in vrijheid afwachten. Zover kwam het voor Önder niet: hij werd in de nacht van 26 april in de S.F. Van Ossstraat in Osdorp met veel kogels doodgeschoten terwijl hij achter het stuur zat van zijn auto.

Of de moord op Sahin of de xtc-handel een aanleiding is geweest voor de liquidatie van Önder, is niet duidelijk. Önder, zoon van de bekende Turkse crimineel Atilla Önder, had een criminele carrière die hem talloze potentiële vijanden opleverde. Zo werd hij in Nederland ten tijde van zijn overlijden vervolgd voor het ontvoeren en afpersen van een drugshandelaar en voor de afpersing van een andere drugsdealer.

Ook werd hij samen met Garki kort in verband gebracht met de liquidatie van Aytas Göraler. De voormalig eigenaar van discotheek The Sand werd in januari 2014 voor de ogen van zijn gezin vermoord. Die moordzaak werd echter al snel geseponeerd.