Direct naar artikelinhoud

Zes FIFA-officials op lijst meest gezochte criminelen Interpol

De internationale politieorganisatie Interpol heeft zes FIFA-officials op een most-wanted-lijst geplaatst. Dit meldt persbureau Reuters.

Voormalig vicepresident van de FIFA Jack WarnerBeeld reuters

Onder hen is voormalig vicepresident van de FIFA Jack Warner, die eerder miljoenen aan smeergeld zou hebben aangenomen van Jérôme Valcke, de secretaris-generaal van de FIFA. Dat zou zijn gebeurd bij het bid van Zuid-Afrika voor het WK van 2010. De Zuid-Afrikaanse minister van sport Fikile Mbalula ontkent dat overigens.

Valcke staat bekend als de rechterhand van Blatter, die dinsdagavond aftrad als baas van de wereldvoetbalbond. Al eerder velden corruptieschandalen Warner, waarna hij in 2011 opstapte als vicevoorzitter.

De anderen die op de lijst van Interpol staan zijn Nicolas Leoz, Alejandro Burzaco, Hugo en Mariano Jinkis en José Magulies. Volgens Interpol is de 'red notice', zoals het middel wordt genoemd, een van de manieren om lidstaten van de organisatie te informeren over voor welke personen een arrestatiebevel geldt. Zo kan de politie in verschillende landen helpen bij het identificeren en localiseren van de verdachten.

Twitter bericht wordt geladen...

Hoe Blatter viel

Lees hier het Volkskrant-dossier over de schandalen bij de FIFA en het opstappen van Blatter als voorzitter van de bond. Nieuwsberichten, analyses en reconstructies over de afgelopen periode zijn voor u op een rijtje gezet. Ook is een interview met de dochter van Blatter te lezen: 'Mijn vader corrupt? Dat zit gewoon niet in zijn karakter'.

UEFA-bijeenkomst

De Europese voetbalbond UEFA zou komende zaterdag een bijeenkomst hebben waar ook de FIFA besproken zou worden, maar vanmorgen maakte Platini bekend dat die niet doorgaat. Hij zei op basis van de nieuwe informatie die nog naar buiten komt, de situatie rustig te willen beoordelen voor de UEFA met een standpunt komt.

WK Rusland

Het omstreden WK in Rusland, dat in 2018 wordt gehouden, gaat gewoon door. Tenminste, als het aan de baas van het Russische Olympische Comité ligt. 'Blatters aftreden is geen bedreiging voor het WK in Rusland.' De sportminister van Rusland zei vandaag dat hij niet vindt dat de FIFA gehaast een nieuwe voorzitter moet kiezen. Rusland heeft Blatter altijd gesteund.

Rutte is blij met besluit

Premier Rutte heeft laten weten blij te zijn dat FIFA-baas Sepp Blatter is opgestapt. Dat zei hij woensdag in de marge van een OESO-bijeenkomst in Parijs tegen de NOS. 'Er was zoveel discussie rondom hem en de top van de organisatie. Nu is er een kans voor de FIFA om te komen tot een vrij fundamentele opruiming van al die problemen.' Rutte zou het toejuichen als een Nederlander de FIFA zou gaan leiden.

Ook minister Edith Schippers (Sport) reageerde gisterern al op het nieuws. Ze vindt dat de FIFA na het terugtreden van Blatter snel een nieuwe leider nodig heeft die orde op zaken stelt. 'De voetbalwereld verdient een open en transparante organisatie. 'Fairplay is er niet alleen voor op het veld, maar ook voor in de bestuurskamer.'

Voorzitter Duitse bond steunt Van Praag

Wolfgang Niersbach, de voorzitter van Duitse voetbalbond DFB, heeft woensdag in de strijd om de opvolging van Sepp Blatter als FIFA-baas zijn steun uitgesproken voor Michael van Praag, hoewel hij zich nog niet officieel kandidaat heeft gesteld.

Niersbach acht Van Praag vanwege diens 'professionele ervaring en ernst' een geschikte kandidaat om in Blatters voetsporen te treden. De Duitser prijst bovendien Van Praags besluit zich in de aanloop naar de verkiezingen van afgelopen vrijdag terug te trekken als kandidaat, om zo Blatters voornaamste rivaal prins Ali Bin al-Hussein te steunen.