Direct naar artikelinhoud

'Internationale coalitie heeft al 10.000 IS-strijders gedood'

Meer dan 10.000 strijders van Islamitische Staat zijn gedood sinds de internationale coalitie begon met bombarderen in Irak en Syrië. Dat heeft de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken woensdag gezegd in Parijs. De campagne van de coalitie waar ook Nederland onderdeel van uitmaakt, begon negen maanden geleden.

Een Iraakse regeringssoldaat op een weg die is bevrijd op militanten van IS. Locatie: Sayed Ghareeb, 70 kilometer ten noorden van Bagdad.Beeld afp

'We hebben zware verliezen gezien aan de kant van Islamitische Staat sinds het begin van deze campagne, meer dan 10.000', zei Blinken tegen de Franse radiozender Inter. 'Het heeft op termijn impact.' Dinsdag kwamen bewindslieden van de coalitie in Parijs bijeen om te praten over de strijd tegen de terreurbeweging.

De luchtaanvallen gaan voorlopig gewoon door. 'Aan het begin van de campagne hebben we gezegd dat het tijd in beslag zal nemen. We hebben een drie-jaren plan opgesteld en we zijn pas negen maanden bezig.'

Ondanks de vele luchtaanvallen - meer dan 4.100 in totaal - hebben de extremisten van IS de afgelopen weken flink wat terreinwinst geboekt. Het veroverde de Iraakse stad Ramadi en de historische Syrische woestijnstad Palmyra. De terreurbeweging heeft meer dan vijftig procent van Syrië in handen en heeft de controle over grote delen in het noordwesten van Irak.

Iraakse premier: coalitie doet niet genoeg

Dinsdag beklaagde de Iraakse premier Haidar al-Abadi zich erover dat de internationale coalitie te weinig doet om de opmars van terreurgroep Islamitische Staat (IS) te staken.

Volgens Abadi, die op de conferentie van Parijs sprak, worden de Iraakse troepen niet genoeg ondersteund met aanvallen vanuit de lucht. Ook de huidige hulp voor grondoperaties is 'niet afdoende', stelde de premier.

Irak heeft volgens Abadi dringend behoefte aan meer inlichtingen en wapens, waaronder antitankwapens. Volgens Abadi heeft de internationale gemeenschap veel toegezegd maar weinig geleverd. 'We zijn aangewezen op onszelf.'

Leden van de coalitie drongen er bij Abadi op aan om meer leden van de soennitische minderheid in Irak in het landsbestuur op te nemen. De gematigde sjiiet Abadi kan alleen de steun van soennitische stammen verwerven als hij laat zien dat hij de machtige sjiitische milities in zijn land onder controle heeft.

De Iraakse premier Haider al-Abadi en de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius.Beeld ap

Oud-CIA chef: 'Met wapens alleen versla je IS niet

Islamitische Staat kan niet worden verslagen door alleen maar te vechten: er moet ook politiek iets veranderen in Bagdad. Dat zegt David Petraeus, architect van 'de surge' in Irak en voormalig chef van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, in een interview