Direct naar artikelinhoud

Dijsselbloem verwacht geen Grieks akkoord

Het uur van de waarheid begint woensdagavond voor Griekenland. De Griekse premier Tsipras overlegt in Brussel met Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem, voorzitter Juncker van de Europese Commissie en vertegenwoordigers van het IMF en de ECB over hun eindbod voor Athene. Betrokkenen voorspellen een lang nachtelijk beraad. Dijsselbloem verwacht niet dat gesprekken vanavond   tot een akkoord leiden, zei hij voorafgaand aan het overleg.

De Acropolis met op de achtergrond de Griekse hoofdstad Athene.Beeld reuters

Dijsselbloem en Juncker zullen Tsipras onder druk zetten het voorstel - 7,2 miljard euro in ruil voor hervormingen en bezuinigingen - te accepteren. Dinsdagavond praatten bondskanselier Merkel en president Hollande ook al op hun Griekse collega in. Zonder akkoord dreigt Griekenland volgende maand failliet te gaan, mogelijk gevolgd door een vertrek uit de eurozone.

De verwachting is niet dat Tsipras direct 'ja' zal zeggen, de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn geldschieters verlopen al maanden uiterst stroef. In aanloop naar het overleg zei hij alleen bereid te zijn 'de Griekse voorstellen te bespreken.'

De Griekse premier riep woensdag zijn geldschieters op om 'realisme' te tonen, zo bericht persbureau Reuters. Hij verwacht eenzelfde realisme 'dat Griekenland de afgelopen drie maanden heeft laten zien'. Hij wil een deal waarmee zijn land 'de kans krijgt om te ontsnappen uit de economische verstikking' en die 'een eind maakt aan Grexit-scenario's'.

Betrokkenen gaan ervan uit dat Tsipras zal aandringen op wijzigingen en voor beraad teruggaat naar Athene. Veel tijd resteert Tsipras echter niet: komende weken moet hij 1,5 miljard euro terugbetalen aan het IMF en eind deze maand loopt het huidige hulpprogramma voor Griekenland af. Zonder nieuw geld en een nieuw programma is het land bankroet.

Grexit-spook komt steeds dichterbij

Wat zijn de gevolgen van een Grexit? Wat is de positie van Tsipras en is het nou wel of niet gunstig voor Europa als Griekenland in de eurozone te blijft? De antwoorden op deze vragen leest u in ons dossier.

Voorzitter van de Europese Commissie Juncker in gesprek met de Griekse premier Tsipras.Beeld AFP

Topoverleg in Berlijn resulteerde in eindbod

De andere eurolanden en het IMF zijn het maandenlange getalm en gedraal van Tsipras beu. Overleg maandagavond in Berlijn tussen Merkel, Hollande, Juncker, ECB-voorzitter Draghi en IMF-directeur Lagarde, resulteerde in een eindvoorstel voor Griekenland. Hoewel de geldschieters niet over een ultimatum willen spreken, is er weinig ruimte voor verandering.

Dijsselbloem benadrukte dinsdagmiddag in de Tweede Kamer dat de kaders vaststaan, alleen daarbinnen kan nog geschoven worden. Een nieuw hervormingsprogramma dat Tsipras op de valreep presenteerde, is door de geldschieters als 'onvoldoende' terzijde geschoven.

Voor Tsipras breken nu de moeilijkste dagen van zijn politieke carrière aan sinds hij eind januari overtuigend de verkiezingen won met de belofte dat het tijdperk van bezuinigen voorbij was. Als hij toegeeft aan de saneringen die de geldschieters eisen, verliest hij zijn geloofwaardigheid bij de kiezers en binnen zijn Syrizapartij. Geeft hij niet toe, dan valt het doek en zit Griekenland volgende maand zonder geld en zonder hulp.

Cyprus kan het wel

De spaarders die 8 miljard euro verloren willen het niet horen, maar de drastische maatregelen die Cyprus nam na zijn bijna-bankroet lijken te werken. Waarom Nicosia voor elkaar krijgt wat in Athene maar niet lukt. Lees het hele verhaal hier (+).

De Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel bij een gezamenlijke persconferentie in Berlijn op maandag.Beeld epa

Korting op pensioen, versoepeling ontslagrecht

Het eindbod van de geldschieters houdt volgens ingewijden vast aan kortingen op de pensioenuitkeringen (geen dertiende maand), versoepeling van het ontslagrecht en het afschaffen van talloze privileges voor beroepsgroepen. Tsipras heeft steeds gezegd dat dit onacceptabel voor hem was. Aan de andere kant tonen de eurolanden, de ECB en het IMF enige souplesse: Athene hoeft dit jaar 3,6 miljard euro minder te bezuinigen. De eis in het bestaande hulprogramma dat Griekenland een primair overschot heeft van 3 procent (voor aflossing van de schulden), wordt verlaagd naar minder dan 1 procent.

Sinds 2010 leende Griekenland 240 miljard euro van het Europees noodfonds en het IMF. Ruim 7 miljard is nog beschikbaar, Athene krijgt dat alleen als het zijn afspraken over hervormen en bezuinigen nakomt. Zonder deze miljarden kan Tsipras komende maanden de rente en aflossingen aan het IMF en de ECB niet betalen, alsook de pensioenen en salarissen in eigen land niet.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem in Brussel.Beeld epa