Luister naar

‘Vriendelijke houding levert de politie winst op’

Nieuws
Als de politie ‘goedwillende’ burgers vriendelijker bejegent, levert dat de sterke arm winst op.
Johannes Visscher rd
woensdag 3 juni 2015 om 03:00

Mensen zijn dan eerder bereid de politie te voorzien van tips rond bijvoorbeeld rechercheonderzoeken.

Amsterdam

Wie goed doet, goed ontmoet. Kortweg is dat de boodschap van filosoof en socioloog dr. Bas van Stokkom, verbonden aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Burgers vinden een respectvolle bejegening door de politie belangrijker dan effectievere misdaadbestrijding, meldt de VU op basis van onderzoek onder 12.000 Amsterdammers.

De manier waarop de politie burgers bejegent, kan beter, denkt Van Stokkom. ‘Uit eerder onderzoek blijkt dat nogal wat burgers de politie soms lomp en agressief vinden. Goedwillende burgers willen serieus genomen worden. De politie doet er goed aan om uit te leggen waarom ze bijvoorbeeld een fietser beboet voor een verkeersovertreding. Geef de burger ruimte voor een weerwoord. Dat moet natuurlijk wel op een fatsoenlijke manier gebeuren. Overigens is de situatie in Nederland niet dramatisch. In Amerika bijvoorbeeld bestaan veel meer spanningen tussen politie en burgers.’

Als een scooter met 100 kilometer per uur door een winkelstraat scheurt, kan de politie toch het beste een stevige boete geven en de bestuurder streng toespreken?

‘Dat is zeker waar. In sommige situaties moet de politie fors optreden, en als het niet anders kan met geweld. Denk aan dronken lieden in het uitgaanscircuit die de politie tarten.’

In politiekringen klinkt ook het geluid dat de politie juist meer gezag moet uitstralen.

‘Bij de politie werken 60.000 mensen. Je vindt er uiteenlopende opvattingen. De ene agent legt de nadruk op dienstbaarheid en contact met de burgers. De andere diender stelt: ‘We moeten ons gezag herwinnen en niks over onze kant laten gaan, zeker gezien de agressie tegen hulpverleners.’ Ik vind zo’n reactie begrijpelijk. Toch krijgen Nederlandse agenten tijdens opleiding en training ingepeperd dat communicatie met de burgers erg belangrijk is. Je mond is je beste wapen. De politie heeft een moeilijk vak. Je moet stevig kunnen optreden én goed kunnen communiceren. Die communicatie kan beter. We kunnen een voorbeeld nemen aan Engeland. Daar vraagt de politie huis aan huis burgers waar zich problemen voordoen. Zo krijg je zicht op wat er bijvoorbeeld in een achterstandswijk speelt. Tegelijkertijd win je het vertrouwen van mensen. Die zullen de politie eerder helpen bij bijvoorbeeld de aanpak van overlastgevende jongeren.’

dikke ik

Van Stokkom schreef in 2010 het boek Wat een hufter. Ergernis, lichtgeraaktheid en maatschappelijke verruwing. Hij signaleerde onder veel burgers een ‘stuitend gebrek aan bereidheid om rekening te houden met een ander’.

Zou juist de burger welwillender moeten zijn tegenover de politie?

‘Dat is een netelige kwestie. Nederlanders zijn eraan gewend geraakt de overheid de zwartepiet toe te spelen. Het is dubbel. Enerzijds zijn veel mensen vrijpostig en moet hun eigen ‘dikke ik’ bovenaan staan. Maar diezelfde burger maakt zich tegelijkertijd zorgen over agressie tegen conducteurs. De oproep dat mensen respect moeten tonen tegenover ordehandhavers, mag dan ook zeker klinken.’

U stelt dat direct contact tussen politie en burgers belangrijk is. Hoe beoordeelt u het feit dat tientallen politiebureaus sluiten?

‘Ik maak me daar zorgen over. Zeker in kleinere gemeenten verdwijnen bureaus. Weliswaar komen er in een aantal gevallen politieservicepunten in bijvoorbeeld gemeentehuizen voor in de plaats, maar veel mensen beschouwen die locaties als een doekje voor het bloeden.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

Een kind wordt gevaccineerd tegen onder meer mazelen. De vaccinatiegraad daalt in Nederland steeds verder.

Hoe bezorgd moeten we zijn over toename van mazelen? 'Nog geen epidemie, wel waakzaam zijn'

Nederland kampt met een opleving van mazelen. Het RIVM heeft een team van deskundigen samengesteld als dijkwacht voor deze besmettelijke ziekte. Hoe bezorgd moeten we zijn en hoe hangt de vlag er bij jou in de buurt bji?

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.

Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.