Luister naar

In een uur naar Holland, Zeeland, Drenthe

Nieuws
Met het lied ‘In een blauwgeruiten kiel’ werden koning Willem-Alexander en koningin Maxima dinsdag welkom geheten in Michigan.
Riekelt Pasterkamp
woensdag 3 juni 2015 om 03:00
In een uur naar Holland, Zeeland, Drenthe
In een uur naar Holland, Zeeland, Drenthe ap / Cory Morse

De leerlingen van de Ada Christian School struikelden soms over de Nederlandse tekst.

Grand Rapids

Muziekdocente Nancy VanNoord van de Ada Christian School zag haar kans schoon toen ze vorige maand hoorde dat er jongeren uit Nederland in de buurt waren. En dus werden de leerlingen van het Gomarus College uit Groningen — op uitwisseling in Amerika — opgetrommeld om hun Amerikaanse leeftijdgenoten het liedje over Michiel de Ruyter te leren. Ging goed, behalve de woorden ’ondragelijke smart’ en ‘grote wiel’ wat voor een Amerikaan lastig uit te spreken is.

Deze streek van de Verenigde Staten is wel het meest Dutch gezind. Plaatsen als Holland en Zeeland, een kinderziekenhuis met als naam ‘Helen DeVos’ en familienamen als Boersma, DeYoung, Koetje en Venneman verraden waar de wortels van de inwoners van Michigan liggen. Volgens de Nederlandse ambassade in Amerika heeft Michigan de grootste Dutch-American populatie van heel Amerika: 481.000 mensen. Meer dan 4,5 miljoen Amerikanen hebben Nederlandse voorouders.

oranje en goud

Geen wonder dus dat koningin Máxima dinsdagmorgen gehuld in het oranje en goud, inclusief oranje schoenen, op Gerald Ford Airport uit het regeringsvliegtuig stapte. De Koning hield het op een bescheiden oranje das, evenals gouverneur Rick Snyder van de staat Michigan. Zijn vrouw Sue viel uit de toom: zij was geheel paars. De zingende leerlingen van de Ada Christian School waren ook in het oranje. Achterop hun T-shirt stond het logo van de school en het motto: Faith. Strong.

De gouverneur bood het gezelschap een lunch aan in het Frederik Meijer Gardens & Sculpture Park. Aangeschoven waren 250 vertegenwoordigers uit de Nederlandse gemeenschap in dit deel van de staat Michigan. Onder hen de burgemeesters van Grand Rapids, Holland en Zeeland, naar Amerika geëmigreerde verzetsstrijders, succesvolle zakenlieden, politici en leden van vooraanstaande Nederlands-Amerikaanse families. ‘Het is geweldig om zoveel mensen met Nederlandse wortels te ontmoeten’, zei de koning. ‘Dit is de enige plek op aarde waar je in minder dan een uur tussen Holland, Zeeland, Vriesland en Drenthe kunt rijden. Dat klopt: dat kan zelfs in Nederland niet.’

hand geven

Het koninklijk paar plantte in de tuin een boom en onthulde een plaquette, opgedragen aan vrijwilligers. Een traditie. Grootmoeder Juliana deed dat in 1952 ook en moeder Beatrix in 1982.

Petra DeBruine-Brand (22) is een kersverse inwoner van Grand Rapids. Eerder dit jaar emigreerde zij vanuit Apeldoorn naar de Amerikaanse stad om daar op 8 mei te trouwen met Zachary. Hij werkt in het VanAndel Institute waar het koninklijk paar dinsdagmiddag op bezoek was. ‘Ik kreeg berichtjes van veel mensen uit Nederland of ik mijn best ging doen om de koning en koningin een hand te geven, maar hier in Grand Rapids hoor ik er bijna niemand over.’ Petra’s schoonvader werkt bij de politie. ‘Hij was gevraagd of hij het koningspaar wilde begeleiden. Ze vroegen hem aangezien zijn schoondochter uit Nederland kwam.’ Uiteindelijk werd het toch behoorlijk druk in de stad. ‘Veel enthousiaste mensen’, meldt Petra.

Het weer in Michigan was prima. Dit in tegenstelling tot maandagavond in Washington, toen noodweer roet in het eten gooide. De honkbalwedstrijd die koning Willem-Alexander en koningin Máxima zouden bijwonen, werd afgelast. Het koninklijk bezoek aan de Verenigde Staten wordt vandaag in Chicago afgesloten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.