Luister naar

Onderwijs blij met plan Bussemaker

Nieuws
Den Haag
NOVUM
woensdag 3 juni 2015 om 03:00

Plannen van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) om universiteiten en hogescholen zichzelf deels te laten beoordelen, vallen in goede aarde bij de onderwijsinstellingen. Studentenvakbond LSVb is minder blij.

Bussemaker wil de overbodige admini­stratieve rompslomp bij de opleidingen in het hoger onderwijs terugdringen. De nadruk moet meer komen te liggen op verbetering van het onderwijs, in plaats van op de verantwoording over dat onderwijs, zo schreef minister dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens haar is de druk om verantwoording af te leggen in het huidige stelsel zo hoog, dat ‘het veel belangrijkere proces van verbetering onder druk staat’. In de plannen van de minister staat onder meer dat papierwerk kan worden gehalveerd en dat studenten een eigen hoofdstuk mogen schrijven in de opleidingsevaluatie.

De vereniging van universiteiten VSNU is blij dat de minister inziet dat er te veel administratieve rompslomp is. Een proefproject waarbij een klein aantal instellingen in 2017 en 2018 eigen opleidingen accrediteert, is volgens de VSNU ‘een belangrijke stap in de goede richting’. Ook Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen reageert positief. Hij verwacht dat de tijd die vrijkomt door het terugbrengen van de administratieve lastendruk, vooral van docenten, effectief kan worden besteed aan het onderwijs.

tanden krijgen

Studentenvakbond LSVb vindt het echter geen goed plan om universiteiten en hogescholen hun opleidingen zelf te laten beoordelen. De pilot die minister Bussemaker dinsdag aankondigde, zou volgens de LSVb gericht moeten zijn op de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Daarbij hoort een beoordeling van de opleidingen door een onafhankelijke instantie, vindt de LSVb. Opleidingen worden nu beoordeeld door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). LSVb-voorzitter Tom Hoven: ‘De student betaalt steeds meer voor zijn opleiding en moet er dan ook van uit kunnen gaan dat deze van goede kwaliteit is. Accreditatie door de instelling zelf kan dit niet garanderen.’

Het Interstedelijk Studenten Overzicht (ISO) wil dat het interne toezicht versterkt wordt, als het toezicht van buitenaf minder wordt. ‘Wanneer de teugels van extern toezicht worden losgelaten, moeten interne medezeggenschappers meer tanden krijgen om te kunnen ingrijpen wanneer dat nodig is’, aldus bestuurslid Rosanne Broekhuizen van het ISO. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.

Een kind wordt gevaccineerd tegen onder meer mazelen. De vaccinatiegraad daalt in Nederland steeds verder.

Hoe bezorgd moeten we zijn over toename van mazelen? 'Nog geen epidemie, wel waakzaam zijn'

Nederland kampt met een opleving van mazelen. Het RIVM heeft een team van deskundigen samengesteld als dijkwacht voor deze besmettelijke ziekte. Hoe bezorgd moeten we zijn en hoe hangt de vlag er bij jou in de buurt bji?

Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’