Open VLD Antwerpen wil meer fiscale economie en fietsers in ‘stadsgewest’

De Antwerpse afdeling van de Open VLD droomt van een zogenaamd stadsgewest met een eigen fiscaal stelsel. Dat bleek op een stadscongres waar de partij zich bezon over de toekomstplannen van de stad. Ook mobiliteit springt in het oog, met de rol van de fiets voorop.

llc

De rode draad door heel wat voorstellen is een stadsgewest, waarbij een centrale rol voor Antwerpen is weggelegd. Dat gewest moet de ‘socio-economische en functionele eenheid van de Antwerpse regio weerspiegelen’.

Volgens interim-voorzitter Didier De Blauwe speelt mobiliteit een belangrijke rol, met voorop een stedelijk vervoersbedrijf, zoals elders in Europa. ‘De exploitatie van bijvoorbeeld tram en bus, maar ook taxi en fietsdiensten als Velo, zal periodiek worden toegekend door middel van een openbare aanbesteding’, zegt Europarlementslid Philippe De Backer.

Een belangrijk onderdeel van de visietekst betrof de ambitie van Open VLD om Antwerpen fietsvriendelijker te maken. ‘Investeren in stedelijk fietsen rendeert op vele vlakken: minder files, minder ziektedagen bij werknemers, minder vervuiling, kortom een versterkte leefbaarheid van de stad en daarnaast ook een versterking van de lokale economie’, klinkt het, waarbij onder meer doorstroming en veiligheid voorop worden gezet. ‘Bij de herinrichting van straten wordt daarom steeds gewerkt met een fietstoets’, stelt Vlaams parlementslid Willem-Frederik Schiltz voor.

Er wordt wel benadrukt dat vlot autovervoer in de stad nodig blijft, en dat er zo veel mogelijk wordt gestreefd naar het vermijden van conflicten met andere vervoerswijzen. Ook wil men op vraag van een inwoner betalende elektrische laadpalen voorzien binnen een straal van 250 meter van diens woning.

Een ander opvallend element is dat Open VLD streeft naar meer fiscale autonomie. ‘Het Vlaamse regeerakkoord zet daartoe al de eerste stappen. In de volgende legislaturen moet dit verder worden doorgetrokken. Open VLD zal er ook zorg voor dragen dat het uiteindelijke resultaat zorgt voor lagere belastingen voor burgers en bedrijven’, klinkt het.