Zedendelinquent Frank Van den Bleeken toch niet welkom in Nederland

Frank Van den Bleeken© Photo News

De Belgische zedendelinquent Frank van den Bleeken is niet welkom in Nederland. De man, die aan een psychische aandoening lijdt, wilde euthanasie of overplaatsing naar Nederland, maar de Nederlandse staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhoff, ziet voor zijn komst naar Nederland geen mogelijkheden.

Nieuwsuur (dagelijks op de Nederlandse publieke omroep NPO2) citeert uit een conceptbrief die Dijkhoff klaar heeft liggen voor de Belgische minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De staatssecretaris zou de procedure voor plaatsing in een Nederlandse kliniek te lang en te ingewikkeld vinden.

Ook zou dit onverantwoord zijn omdat het ontbreekt aan de juridische middelen om de Belg vast te houden als die zich niet wenst te houden aan het regime in de tbs-kliniek (een psychiatrische kliniek voor veroordeelden die ter beschikking gesteld zijn van de regering), aldus Dijkhoff.

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie wil niet ingaan op de inhoud van de brief. Volgens een woordvoerster is nog geen besluit genomen en wordt er nog gepraat.

Geens ‘neemt akte’

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wijst in een korte reactie op 'de toezegging tot volledige medewerking' die hij van toenmalig staatssecretaris Fred Teeven had gekregen. Die zou 'alles in het werk stellen om deze overbrenging juridisch te faciliteren'. Geens zegt verder nog "akte" te nemen van de mededeling in de Nederlandse media. 'Indien dit de uitkomst zou zijn van het nog lopend beraad tussen beide ministeries, zou minister Geens dat ten zeerste betreuren', klinkt het nog.

Woensdag zal minister Geens een onderhoud hebben met de familie en de advocaat van Frank Van den Bleeken. Voor de rest onthoudt Geens zich van verder commentaar ‘gelet op het persoonlijke karakter van dit dossier’.

Verkrachtingen en moord

Frank Van Den Bleeken pleegde bijna dertig jaar geleden enkele verkrachtingen en doodde een 19-jarige vrouw. De rechtbank oordeelde indertijd dat hij moest worden geïnterneerd. Doordat hij aan een psychische aandoening lijdt, kreeg hij geen straf, maar werd hij opgesloten met het oog op behandeling.