© Jan Van der Perre

Stad niet blij met 'openbare' verzamelbakjes voor drugsspuiten

Het Antwerps stadsbestuur is er niet blij mee dat in premetrostations verzamelcontainers voor drugsspuiten zijn geplaatst. "Dit kan de indruk wekken dat we een gedoogbeleid voeren."

Patrick Van de Perre, Sacha Van Wiele

Sinds kort zijn er vier nieuwe plekken in Antwerpen waar druggebruikers hun gebruikte injectienaalden kunnen weggooien. De spuitcontainers hangen in premetrostations, onder meer dat van de Groenplaats. De stations zijn immers eigendom van De Lijn.

“Als we konden, zouden we beletten om de containers te plaatsen. Dit kan de indruk wekken dat we een gedoogbeleid voor drugs hanteren en dat is niet het geval”, zegt de schepen voor Sociale zaken, Fons Duchateau (N-VA). Burgemeester Bart De Wever houdt zich op de vlakte maar wil wel kwijt dat dit niet binnen de filosofie van de stad valt. Het stadsbestuur kan niets doen om de containers te verwijderen.

Er hangen als vier jaar spuitcontainers op verschillende plaatsen in de stad. Spuitenrui Vlaanderen noemt het initiatief een succes en hoopt op verdere uitbreiding. De containers geven druggebruikers de gelegenheid om hun gebruikte naalden op een veilige manier achter te laten. Vorig jaar werden op die manier zo’n 12.000 gebruikte naalden gerecupereerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER