Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Vliegveld Brussel schrapt tientallen vluchten door storing

Ook vandaag zijn de gevolgen van de stroomstoring de Belgische luchtverkeersleiding Belgocontrol nog merkbaar.
Ook vandaag zijn de gevolgen van de stroomstoring de Belgische luchtverkeersleiding Belgocontrol nog merkbaar. Foto ANP/EPA/BENOIT DOPPAGNE

Ook vandaag blijft het Belgische vliegverkeer last hebben van de stroomstoring die gisteren luchtverkeersleiding Belgocontrol trof. Bij het Brusselse vliegveld Zaventem zijn voor vandaag tientallen vluchten geschrapt. Daarnaast heeft een derde van alle vluchten een vertraging van 15 tot 30 minuten.

De annuleringen komen vooral door organisatorische problemen bij de vliegmaatschappijen, zo meldt het ANP. Door de storing van gisteren zijn de schema’s overhoop gegooid, waardoor er voor een aantal vluchten geen bemanning is.

Twitter avatar BrusselsAirport Brussels Airport Disrupted air traffic: delays remain possible next few days http://t.co/J3WVh3uYbi Check flight info online regularly http://t.co/Ynev28lr8h

Het vliegverkeer in België lag gisteren plat door een test met een noodgenerator bij Belgocontrol. De generator raakte door de test overbelast waardoor de stroom bij de luchtverkeersleiding uitviel. Daardoor konden gedurende de hele ochtend geen vliegtuigen landen of opstijgen. Rond 14.00 uur werden de systemen bij Belgocontrol herstart. Op Zaventem moesten vierhonderd gestrande reizigers de nacht doorbrengen.

Volgens de luchtverkeersleiding is het Belgische luchtruim vandaag voor 75 procent weer open. De verwachting is dat dat ook voor de komende dagen zo zal blijven.