Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Nederlandse Somaliër prijst in IS-video onthoofdingen

Troepen van de Afrikaanse Unie op patrouille in Somalische hoofdstad Mogadishu.
Troepen van de Afrikaanse Unie op patrouille in Somalische hoofdstad Mogadishu. Foto ANP/EPA/STUART PRICE / AU/UN

In een video van terreurgroep Islamitische Staat (IS) figureert een Nederlandse Somaliër. Hij prijst het onthoofden van Ethiopische christenen door IS.

De jihadstrijder is in zijn omgeving bekend als Mohamed B., een bijna geheel blinde man. Volgens bronnen van NRC Handelsblad maakte hij deel uit van een Somalisch jihadnetwerk binnen Europa. Hij sloot zich in 2014 aan bij IS met een groep Somaliërs uit Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.

‘Geen onbelangrijk figuur’

In de video worden onthoofdingen getoond van Ethiopische christenen in Libië door IS. Volgens de Nederlander vormen deze christenen „de ergste kwelling” voor de moslims. Verder roept hij alle Somaliërs op zich aan te sluiten bij IS. Naast de Nederlander komen nog vier andere Somalische jihadstrijders aan het woord.

Volgens Pieter Nanninga, die voor de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek doet naar video’s van jihadisten, is het filmpje opgenomen in de Eufraat-provincie van IS, die zich in Irak en Syrië bevindt. Uit de video kan worden afgeleid dat de blinde Nederlander „geen onbelangrijk figuur” is in deze IS-provincie, zegt Nanninga.

Blinde jihadist prima reclamezuil voor IS

IS zoekt de laatste maanden toenadering tot de Somalische terreurorganisatie Al-Shabaab. Omdat IS het moeilijk heeft in Syrië en Irak probeert het uit te breiden naar andere gebieden. De nadruk komt steeds meer te liggen op provincies van IS in bijvoorbeeld Nigeria en Jemen. Nanninga:

“Deze video kun je zien als een uitnodiging voor Somaliërs om zich, in navolging van die andere provincies, ook aan te sluiten.”

De blinde jihadist is volgens Nanninga de beste reclamezuil die IS zich kan wensen. Eerder verspreidde de terreurorganisatie een video van doofstomme jihadstrijders. Nanninga zegt:

“IS zegt met deze video’s tegen moslimjongeren die thuisblijven: als zelfs gehandicapten naar het kalifaat afreizen, wat is dan jullie excuus om het niet te doen?.”