Luister naar

Sociaal lijden kankerpatiënt onderbelicht

Nieuws
Amsterdam
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
donderdag 28 mei 2015 om 03:05

Nederlandse huisartsen zijn te weinig op de hoogte van mogelijkheden om psychische gevolgen van een ernstige ziekte te behandelen.

Dat zegt huisarts Kees Ruijs, die vrijdag aan de Vrije Universiteit in Amsterdam promoveert op een onderzoek naar ondraaglijk lijden bij kankerpatiënten. Ruijs volgde kankerpatiënten in de laatste fase van hun ziekte. 88 procent had symptomen die wezen op ‘ondraaglijk lijden’, een belangrijk criterium voor euthanasie. In de helft van de gevallen bleken niet de lichamelijke factoren doorslaggevend, maar was vooral sprake van psychisch of sociaal lijden. Ruijs noemt het voorbeeld van een patiënt die steeds moest hikken en dat beleefde als ondraaglijk lijden. ‘Het ondraaglijke zat niet zozeer in lichamelijk ongemak, maar in het hikken in openbare ruimtes. Wij hebben het ondergebracht bij lijden vanwege verlies van waardigheid.’

Van de kankerpatiënten die thuis sterven, kiest één op de zeven voor euthanasie. Dat is ‘ongelooflijk veel’, vindt Ruijs. Hij vraagt zich af of huisartsen voldoende zijn toegerust om met psychisch lijden als gevolg van een ernstige ziekte om te gaan. ‘In Amerika en Canada is palliatieve zorg veel meer een specialisme dan in Nederland’, zegt hij. In die landen zijn therapieën ontwikkeld die ernstig zieke patiënten helpen weer betekenis te geven aan hun leven of hun waardigheid terug te vinden. ‘Zulke therapieën zitten niet in het curriculum van de Nederlandse huisarts’, zegt Ruijs, die zelf ook doceert aan een huisartsenopleiding. ‘Zij krijgen een module palliatieve zorg, maar die richt zich vooral op symptoombestrijding. Daarnaast leren ze hoe ze een euthanasieprocedure goed kunnen doen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.