Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Santorum stelt zich opnieuw kandidaat voor Republikeinen

Voormalig senator Rick Santorum kondigde vannacht zijn kandidaatschap aan voor de Republikeinse voorverkiezingen in Cabot, Pennsylvania.
Voormalig senator Rick Santorum kondigde vannacht zijn kandidaatschap aan voor de Republikeinse voorverkiezingen in Cabot, Pennsylvania. Foto AP / Keith Srakocic

Rick Santorum doet opnieuw een gooi naar het Amerikaanse presidentschap. De conservatieve Republikein maakte vanavond bekend dat hij zich kandidaat stelt, melden Amerikaanse media.

Santorum (57) lanceerde zijn campagne op woensdag in een fabriek in Cabot, Pennsylvania.

De voormalige senator voor de staat Pennsylvania in de periode van 1995 tot 2007 staat bekend om zijn sociaal conservatieve houding. Vier jaar geleden eindigde hij op een verrassende tweede plek in de Republikeinse voorverkiezingen. De nominatie ging toen naar Mitt Romney die uiteindelijk van president Barack Obama verloor.

Ondanks deze geschiedenis denkt persbureau AP dat Santorum het moeilijk zal krijgen in de Republikeinse voorverkiezingen. Omdat hij het opneemt tegen veel (potentiële) concurrenten, zal Santorum moeten vechten om een podiumplek bij de schaarse verkiezingsdebatten die gehouden zullen worden. Daarnaast mist de voormalige senator volgens Politico het toegewijde personeel dat hem voor 2012 in de race hield én het geld van zijn vorige campagne.

Is Santorum weer in staat om een koploper te zijn in de Republikeinse voorverkiezingen, vraagt Bloomberg zich af. Zeker gezien het feit dat hij in de religieuze hoek van de Republikeinse kandidaten geduchte concurrentie heeft van Ted Cruz en Mike Huckabee.

The New York Times ziet Santorum echter als een stoutmoedige kandidaat die opvalt doordat hij de Republikeinse partij bekritiseert vanwege het najagen van belastingvoordelen voor rijke Amerikanen.

Bij deze tweede gooi naar het Witte Huis hoopt Santorum volgens die krant zijn boodschap van sociaal conservatisme te verbreden met ‘economisch populisme’ om Amerikaanse arbeiders aan te spreken.

“We kunnen niet aan de kantlijn blijven zitten terwijl onze big government-politici het arbeiders moeilijker maken en hen vervolgens de schuld geven van verdwijnende banen”

Lees ook ‘Mr. of Mrs. President? Alle Amerikaanse kandidaten op een rij