Luister naar

‘Haal euthanasie weg bij artsen’

Nieuws
Het verrichten van euthanasie zou niet langer een taak van artsen moeten zijn, vindt Kees Ruijs.
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
donderdag 28 mei 2015 om 03:00
‘Haal euthanasie weg bij artsen’
‘Haal euthanasie weg bij artsen’ rd

Hij promoveert vrijdag op een onderzoek naar ondraaglijk lijden bij kankerpatiënten.

Amsterdam

Huisarts Kees Ruijs volgde voor zijn promotieonderzoek 76 kankerpatiënten in de laatste fase van hun ziekte. Hij legde hun vragenlijsten voor en ze werden geïnterviewd. Hij ontwikkelde daarbij een methode om te meten of de patiënten ‘ondraaglijk’ leden. Bij 88 procent stelde hij symptomen vast die daarop wezen. In de helft van de gevallen ging het om ‘traditioneel medische symptomen’ als pijn, misselijkheid of vermoeidheid. Bij de andere helft zat het ondraaglijke in bijvoorbeeld een gevoel van afhankelijkheid, het niet meer in staat zijn bepaalde dingen te doen of het aan bed gebonden zijn.

Opvallend genoeg blijkt uit het onderzoek van Ruijs dat bij patiënten die om euthanasie vroegen even vaak sprake was van ondraaglijk lijden dan bij patiënten die er niet om vroegen. Op basis daarvan trekt Ruijs de conclusie dat het euthanasieverzoek vaak wordt bepaald door andere factoren. ‘Uit mijn onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van een euthanasieverklaring de kans op een verzoek vergroot. Daarnaast vragen hogeropgeleiden vaker om euthanasie. En uit buitenlands onderzoek weten we dat de behoefte om controle te houden mede bepalend is voor een euthanasieverzoek’, licht hij toe. ‘In de huidige regeling voor levensbeëindiging is ‘ondraaglijk lijden’ een centraal motief, maar daar kun je vragen bij stellen.’

Is het voor artsen mogelijk een goed oordeel te vellen over de achtergrond van een euthanasieverzoek?

‘Huisartsen beoordelen situaties heel verschillend. Een principieel punt vind ik dat euthanasie een arts in een conflicterende situatie kan brengen. Hij voelt aan de ene kant mee met de patiënt die om euthanasie vraagt, maar twijfelt ook aan het verzoek. Ik hoor artsen zeggen: “Wie ben ik om dan voor zo’n verzoek te gaan liggen.” Maar mensen lijden vaak ondraaglijk omdat ze kwijtraken waar ze sterk in waren. Je kunt dan ook zoeken naar een behandeling, die patiënten leert omgaan met de lasten die het lijden meebrengt.’

Wat doet u zelf als u een euthanasieverzoek krijgt?

‘Ik verricht geen euthanasie. Dat is geen taak van een dokter. Wat mij betreft moet euthanasie uit de geneeskunde worden gehaald. Die mogelijk conflicterende belangen zijn voor mij heel principieel. Daarmee mag je een arts niet opzadelen. Als je dat niet langer bij dokters legt, kunnen zij zich volledig richten op hun kerntaak, namelijk goede zorg leveren.’

Hoe moet het dan geregeld worden?

‘In de Amerikaanse staat Oregon is euthanasie verboden, maar hulp bij zelfdoding toegestaan. Het aantal inwoners dat op die manier sterft, ligt op 0,2 procent. Volgens de laatste cijfers is bij 2,9 procent van de sterfgevallen in Nederland sprake van euthanasie. Dat is dus vijftien keer zo veel, een waanzinnig groot verschil. Ik vind dat je dit terug moet leggen bij de burger. Mensen zeggen dat het om zelfbeschikking van de burger gaat. Daar ben ik het mee eens. En precies daarom moet je dit niet bij dokters neerleggen. Als je een latente doodswens hebt, is het toch anders of je het zelf met behulp van anderen moet doen of dat een arts het regelt. Artsenorganisatie KNMG adviseert artsen om te kiezen voor hulp bij zelfdoding in plaats van euthanasie. Je kunt je afvragen waarom bijna iedereen toch voor euthanasie kiest. Je kunt natuurlijk tegenwerpen dat sommige mensen niet meer goed kunnen slikken. Maar ik hoor bijvoorbeeld in Oregon geen roep om de regeling te wijzigen.’

Sommige huisartsen verrichten geen euthanasie vanwege hun geloofsovertuiging. Uw argument is vooral dat het niet tot de taak van een arts behoort?

‘Je visie op het leven is altijd persoonlijk gekleurd. Mijn vader heeft in een interneringskamp in Indonesië gezeten en zag daar mensen sterven die eigenlijk wilden leven. Later ging hij als tropenarts naar Afrika, waar veel kinderen stierven door malaria. Die verhalen hebben mij duidelijk gemaakt hoe bijzonder het leven is. Het is niet aan mij als arts om een leven te nemen.’ <

zie ook

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?