Direct naar artikelinhoud

Eerste Kamer steunt meldplicht datalekken

De meldplicht datalekken, die in februari al door de Tweede Kamer is aangenomen, is nu de Eerste Kamer gepasseerd. Dat betekent dat de wet zal worden ingevoerd, al is nog niet duidelijk wanneer de meldplicht precies ingaat.

Eerste Kamer steunt meldplicht datalekken
Beeld thinkstock

Doordat de Eerste Kamer de meldplicht steunt, zal het wetsvoorstel worden omgezet in een wet. Het is nog niet duidelijk wanneer de meldplicht, die bedrijven onder bepaalde voorwaarden verplicht datalekken te melden, in werking treedt. Als de meldplicht in werking treedt, kunnen bedrijven die zich niet aan de meldplicht houden een boete van 450.000 euro krijgen.

Medische gegevens

Als gevolg van de meldplicht moet in bepaalde gevallen niet alleen de overheid worden ingelicht, maar ook gebruikers die zijn getroffen en die kunnen worden benadeeld door het lek. Dat hoeft echter alleen als sprake is van een ernstig datalek, bijvoorbeeld als medische of andere gevoelige gegevens kunnen worden ingezien. Een datalek is ook ernstig als het gaat om een lek op grote schaal.

Als gevolg van de wetswijziging krijgt het CBP ook de bevoegdheid om hogere boetes op te leggen. Nu gaat het nog om boetes van maximaal 4500 euro, maar in de nieuwe situatie kan het CBP boetes tot 810.000 euro opleggen. Ook wil het kabinet de naam van het CBP wijziging in de Autoriteit persoonsgegevens.