Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Vliegverkeer België wordt geleidelijk hervat

De luchtcontroletoren op luchthaven Zaventem/Brussel.
De luchtcontroletoren op luchthaven Zaventem/Brussel. Foto EPA / Benoit Doppagne

Het vliegverkeer boven België wordt geleidelijk hervat, nadat de hele ochtend geen vliegtuigen hebben kunnen landen en opstijgen door een stroomstoring. Rond 14.00 uur is begonnen met het herstarten van de systemen.

Twitter avatar BrusselsAirport Brussels Airport Air traffic operations are gradually restarting since 2 pm local time http://t.co/2uqI90fgPi

Door een technische storing bij luchtverkeerscentrum Belgocontrol konden er sinds 9.35 uur vanochtend geen vliegtuigen landen of opstijgen in geheel België. Luchtverkeersleider Belgocontrol doet er naar eigen zeggen alles aan om de installaties zo snel mogelijk volledig terug opgestart te krijgen.

Update 18.54 uur: Luchthaven Zaventem heeft het Belgische Rode Kruis gevraagd tweehonderd veldbedden te brengen voor reizigers die op het vliegveld zijn gestrand. Door de technische storing zit een groot aantal reizigers nog vast. Zeker 20.000 mensen ondervonden hinder van de storing, meldt persdienst ANP. Het is niet duidelijk of zij allemaal nog naar huis kunnen.

Update 19.34 uur: De stroomstoring bij luchtverkeersleider Belgocontrol is veroorzaakt door een test met de noodgeneratoren, waardoor overspanning werd veroorzaakt. De test maakte zowel de operationele systemen als het noodsysteem onklaar, meldt persdienst ANP.

Internationale vluchten minder last

Vluchten die over het luchtruim van België vliegen boven de 8 kilometer - vooral internationale vluchten - konden wel gewoon door. Die vluchten worden geregeld door Eurocontrol.

Omdat de vluchten vanaf Schiphol naar Zuid-Europese bestemmingen nog niet hoog genoeg konden opstijgen, moesten die een andere route nemen. Dat levert vertraging op, mede doordat het door die storing extra druk is in het luchtruim rondom België. Een woordvoerder van Schiphol raadt reizigers aan de website van de luchthaven of die van hun luchtvaartmaatschappij in de gaten te houden.

Twitter avatar BrusselsAirport Brussels Airport At this moment: 147 cancellations & 32 diversions (20,000 passengers) due to ATC technical problem. Contact your airline for flight info.

Ontruiming

De storing begon om 9.45 uur, meldt persbureau Belga. Alleen de toestellen die direct in de omgeving van het vliegveld waren - en dus te zien waren vanaf de toren - konden toen nog landen. Daarna is het luchtruim ontruimd, zei een woordvoerster van de luchtverkeersleider Belgacontrol. Toestellen die in België moesten landen worden omgeleid naar andere luchthavens. Veel vluchten zijn geannuleerd.

Wat de oorzaak is van de storing is nog niet bekend. Belgacontrol spreekt zelf over een “technische storing”. Mogelijk waren er problemen met de noodstroomvoorziening. Of er een verband is met de werkzaamheden die vandaag op Zaventem zijn begonnen, is niet bekend.