Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Omzet Ahold stijgt eerste kwartaal flink - winst valt tegen

Foto ANP / Koen van Weel

De omzet van Ahold groeide in het eerste kwartaal met bijna 15 procent tot 11,3 miljard euro, maar desondanks valt het bedrijfsresultaat tegen. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Ahold vandaag voorbeurs heeft gepubliceerd.

De omzetstijging is toe te schrijven aan de sterke dollar: het supermarktconcern behaalt tweederde van zijn opbrengsten in de Verenigde Staten. Als de cijfers worden gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten en als de verkoop van benzine niet wordt meegerekend, komt de omzetstijging uit op 3,1 procent.

Winst valt tegen

De operationele marge zakte van 4 procent vorig jaar naar 3,5 procent. Die daling wordt toegeschreven aan investeringen in winkels in de Verenigde Staten en Tsjechië. Economieredacteur Barbara Rijlaarsdam:

“Het ombouwen van die winkels kost veel geld en dat gaat af van de winstmarge. Daarbij investeert Ahold flink in kortingsacties en campagnes, bijvoorbeeld om de bekendheid van Albert Heijn Biologisch te vergroten. Die promoties kosten ook veel geld.”

De nettowinst verviervoudigde, van 50 miljoen euro een jaar eerder naar 213 miljoen euro. Het onderliggend bedrijfsresultaat, waar eenmalige posten uit zijn gefilterd, daalde licht tot 390 miljoen euro.

Niets over Delhaize

Het bedrijf deed geen mededelingen over de onlangs aangekondigde fusiegesprekken met het Belgische supermarktconcern Delhaize.

Vanochtend vroeg was er een telefonische persconferentie waar Ahold-topman Dick Boer financieel journalisten te woord stond over de kwartaalcijfers. Rijlaarsdam schrijft in NRC Handelsblad vanmiddag:

Niemand was écht geïnteresseerd in een procentje groei meer of minder of het succes van de moestuintjes – iedereen wilde weten hoe de onderhandelingen met het Delhaize lopen. Boer zei: ‘Ik snap dat u veel vragen heeft over dit onderwerp. Wij hebben bevestigd dat we verkennende gesprekken voeren met Delhaize, maar ik ben bang dat ik daar vandaag niets aan kan toevoegen.’ Alle vragen die volgden over een mogelijk samengaan van Ahold en zijn Belgische branchegenoot, hoe subtiel geformuleerd ook, wuifde Boer vriendelijk weg.”

Omzet in Nederland

In Nederland steeg de omzet met 5,7 procent tot 3,75 miljard euro. Dat was volgens Ahold mede te danken aan Albert Heijn, dat geslaagde promoties beloond zag worden met een sterke groei. De onderliggende operationele marge ging wel omlaag, van 5 procent naar 4,4 procent, mede door hogere pensioenkosten.

De groei van Albert Heijn kan voor een flink deel worden toegeschreven aan een toename van het aantal winkels. Er kwamen ten opzichte van vorig jaar zestien voormalige C1000-vestigingen bij en in België werden tien nieuwe winkels geopend.

De internetverkopen namen met ruim een vijfde toe.