Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Grote evacuatie Keulen om oorlogsbom te ontmantelen

In de Duitse stad Keulen worden vandaag zo’n 20.000 mensen geëvacueerd in verband met de vondst van een bom uit de Tweede Wereldoorlog.
De bewoners van de huizen in de omgeving moeten hun woning verlaten zodat de blindganger onschadelijk kan worden gemaakt.

In de Duitse stad Keulen worden vandaag zo’n 20.000 mensen geëvacueerd in verband met de vondst van een bom uit de Tweede Wereldoorlog. De bewoners van de huizen in de omgeving moeten hun woning verlaten zodat de blindganger onschadelijk kan worden gemaakt, meldt Koeln.de, de officiële website van de stad.

UPDATE 18.43 uur: De lokale explosievenopruimingsdienst heeft vanmiddag aangegeven dat alles veilig is verlopen, schrijft persdienst ANP.

De ontruiming vindt plaats in de wijken Riehl en Mülheim en heeft gevolgen voor iedereen die binnen een straal van de vindplek van het projectiel woont. Er moet onder meer een verpleegtehuis worden leeggehaald. Verder blijft de plaatselijke dierentuin dicht, evenals scholen die in het gebied liggen.

31.000 mensen in Hannover geëvacueerd

Vorige week was er in de Duitse stad Hannover ook een grote evacuatie vanwege de ontdekking van een bom. Het explosief van 250 kilo werd ’s middags gevonden bij werkzaamheden aan een voormalige basisschool. 31.000 mensen moesten hun huis uit. Bij de operatie waren 850 medewerkers van de brandweer, politie en andere hulpdiensten betrokken.

In Duitsland worden geregeld onontplofte bommen ontdekt, vooral bij graafwerkzaamheden bij bouwwerken. Maar zo’n vondst leidt zelden tot grote evacuaties.