Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Grieken: geen geld voor IMF-betaling, en grexit zou catastrofe zijn

Nikos Voutsis
Nikos Voutsis Foto EPA / Alexandros Vlachos

Griekenland heeft niet voldoende geld om de volgende betaling aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van 1,6 miljard euro te voldoen. Dat zei de minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis vandaag op de Griekse televisiezender MEGA. De minister van Financiën Yanis Varoufakis zei tegen de BBC tegelijkertijd dat een exit van Griekenland uit de eurozone ‘catastrofaal’ zou zijn.

De eerste betaling in juni van 300 miljoen euro moet op de vijfde op de rekening staan van het IMF, maar Griekenland heeft het geld daarvoor niet zei Voutsis in een praatprogramma:

“De vier betalingen voor het IMF in juni zijn 1,6 miljard euro. Dat geld wordt niet overgemaakt en kan ook niet worden overgemaakt. Dat is ook bekend.”

Het lukte Griekenland de afgelopen maand nog wel om voldoende geld bijeen te krijgen voor de betalingen, maar dat was wel krap aan. Voor de betaling van 750 miljoen euro aan het IMF eerder deze maand werd het eigen reservepotje van de Grieken bij het IMF leeggehaald (€). Voor de eerdere betalingen werden de kassen van de lokale Griekse overheden aangesproken.

De Grieken hebben nog 7,2 miljard tegoed uit het reddingspakket van de andere eurolanden en het IMF dat in 2010 werd verleend. Die redding was nodig omdat de Grieken door hun torenhoge schuld (nu bijna 180 procent van het bbp) niet meer zelf geld konden lenen op de financiële markten.

Het lukt de Griekse regering echter al maanden niet om aan de voorwaarden voor dat geld te voldoen: een lijst met concrete uitwerkingen van de al eerder beloofde hervormingen van onder meer de arbeidsmarkt. De binnen de regering niet al te machtige Voutsis is er optimistisch over dat er alsnog een overeenkomst wordt gesloten, ondanks de grote verschillen:

“We moeten rationeel deze problemen oplossen. [..] Er moet een overeenkomst komen die ademruimte geeft aan ons land.”

Knipsel

Tegen de BBC zei de bij de schuldeisers impopulaire Varoufakis dat de Grieken enorme vooruitgang hebben geboekt. Het is volgens hem nu wel aan de schuldeisers om ook stappen te zetten:

“Het is nu aan de instituties om hun deel te doen. Wij zijn driekwart van de weg naar hen tegemoet gekomen, zij moeten ons nu een kwart tegemoet komen.”

Verschillende ‘cruciale’ overleggen met de eurogroep van de afgelopen weken leverden geen concreet resultaat op. De eerstvolgende officiële bijeenkomst staat voor 18 juni op de agenda. Wat er gebeurt als de Grieken niet tot een overeenstemming komen, is onduidelijk. Mogelijk moeten de Grieken dan uit de eurozone stappen, met alle, onbekende gevolgen van dien.

Volgens Varoufakis zou een grexit een ramp zijn voor alle betrokkenen:

“Het zou voornamelijk een ramp zijn voor de Griekse maatschappij, maar het zou ook het begin van het eind zijn van het project van de gezamenlijke munt in Europa. Als het idee dat de eurozone uit elkaar zou kunnen vallen eenmaal in de hoofden van de mensen en de investeerders zit, dan is het daarna een kwestie van tijd dat het hele gebeuren uit elkaar gaat vallen.”

Varoufakis werd eind april op een zijspoor gezet (€) bij de gesprekken over de noodsteun aan het land. Hij zou te veel irritatie hebben gewekt bij de onderhandelingspartners tijdens een top in Riga. Vorig weekend zei Varoufakis tegen de New York Times dat hij die gesprekken op tape heeft gezet.