Direct naar artikelinhoud

Hufters op twee wielen: zo hoort 't wél op de fiets

De fietser moet juist heropgevoed worden, is de veelgehoorde reactie op een gemeenteplan sommige zebrapaden op te doeken. Daarom leggen we nog één keer uit hoe het hoort.

Hufters op twee wielen: zo hoort 't wél op de fiets
Beeld Chantal van Wessel en Jorris Verboon

(Klik hier voor de mobiele versie van dit artikel)

Appen onderweg

Hoe hoort het? Een verbod op bellen op de fiets komt er niet, stelde minister Melanie Schultz van Haegen (Verkeer) deze week. Toch schrijft de etiquette voor: laat je telefoon in je zak als je fietst of stop aan de kant als je een appje verstuurt. Als je toch fietsend telefoneert: kijk uit! Appen = slingeren. Gebruik oortjes voor je navigatie, is het advies van Berry den Brinker, verkeersdeskundige bij de VU en betrokken bij campagne Blijf Veilig Mobiel.

Waarom appen we toch? Het idee is dat je als fietser niet zo snel bent, waardoor je dingen tegelijk kunt doen. Gerrit Faber van de Fietsersbond: 'Mensen denken dat ze kunnen multitasken. Dat valt knap tegen.'

Spookrijden

Hoe hoort het? Niet die tien meter afsnijden door tegen het verkeer in te fietsen, maar oversteken, ook als je dan een stukje om moet rijden. En als je toch tegen het verkeer ingaat, maak dan 'overdreven veel ruimte voor anderen', aldus Gerrit Faber. Berry den Brinker noemt spookrijders een plaag en vindt het alleen geoorloofd als je het 'druipend van schuldbewustzijn' doet: 'zodat toeristen het hier niet verkeerd afkijken'.

Waarom fietsen we toch tegen de richting in? Het is de psychologie van de olifantenpaadjes: als de kortere route slechts vraagt om een stukje tegen het verkeer in te gaan, is het onlogisch de langere omweg te kiezen. Dan maar een paar boze gezichten.

Het zebrapad

Hoe hoort het? Vaart minderen op meerdere meters voor het zebrapad en stoppen als iemand wil oversteken. Oogcontact maken opdat de persoon op het zebrapad weet dat je voorrang verleent. Veel voetgangers zijn inmiddels zo verbaasd als een fietser voor ze stopt dat je menigmaal belandt in een 'gaat-u-of- ga-ik-situatie', waarbij zowel fietser als voetganger stilstaat. Gerrit Faber wil daarom ook meegeven dat voetgangers wel voorrang moeten nemen als ze die krijgen. 'Laat fietsers niet voor Piet Snot wachten.' Niet doen: vlak voor het zebrapad vol op de rem, waardoor achteropkomende fietsers vervolgens om jouw frame gevouwen zitten.

Waarom misdragen we ons bij zebra's? De voetganger is trager en daardoor is het idee dat het meer moeite kost voor een fietser om te stoppen dan voor een voetganger om even in te houden.

Agressief doen

Hoe hoort het? Leven en laten leven. De stad is druk, ja, dus wees verdraagzaam als iemand in een smal steegje met dito stoep op de weg loopt. En, zegt Gerrit Faber, heel belangrijk: vertrek op tijd van huis, zodat je niet als een maniak door de stad hoeft te racen en anderen af hoeft te snauwen als ze even niet opletten.

Waarom doen we toch agressief?  Tja, tijdgebrek, druk, haast, slecht humeur, een intolerante dag. Waarom eigenlijk niet?

Inhalen

Hoe hoort het? Bellen. En als je niet belt: afstand houden tijdens de inhaalmanoeuvre. Ook vriendelijk: niet als een maniak voorbijschieten. 'Dank u wel' zeggen bij het inhalen is aardig. Alleen bellen kan ook iets dwingends 'ga-eens-opzij- achtigs' hebben.

Waarom halen we asociaal in? Ongeduld en maling aan de ander hebben, maar vaak is het ook een inschatting dat de afstand tussen jou en degene die je inhaalt groot genoeg is om bellen overbodig te maken. Volgens Berry den Brinker is hier een verschil tussen jongeren en ouderen. Jongeren vinden het minder erg als ze krap gepasseerd worden, ouderen schrikken sneller.

Het stallen van de fiets

Hoe hoort het? Fiets in fietsrekken ín de standaard parkeren en niet tussen twee beugels in waardoor er geen fiets meer naast past. Krat en fietstas als het kan thuislaten, fiets op de daarvoor bedoelde plek stallen of op zijn minst uit het looppad.

Waarom doen we dat niet? Ongeduld, laksheid. 'Als je haast hebt, is de verleiding groot de fiets in het rek te pleuren,' zegt Den Brinker. Nog een ding: er zijn te veel fietsen in de stad (881.000). Sommige fietsen passen trouwens niet eens in een rek, omdat de banden te breed zijn bijvoorbeeld.

Breed fietsen

Hoe hoort het? Gun elkaar de ruimte. Dus opzij voor wie wil passeren en niet naast elkaar fietsen als het fietspad daarvoor te smal is. Wat ook gebeurt: fietsers die expres breed gaan fietsen zodra een achteropkomende scooter begint te toeteren ('pep-pep'). Doe het niet. De scooter mag daar rijden.

Waarom fietsen we toch breed? Het is vooral irritatie, zeggen de experts. Irritatie over scooters, over drukte en irritatie dat je daardoor voor de derde keer in twee minuten tijd opzij moet, terwijl je net zo gezellig naast elkaar fietste.


Lees dit weekend (23/24-5) meer in Het Parool: Ben je sneller als je hufterig fietst?

(Door: Maxime Smit)