Direct naar artikelinhoud

Onderhandelaar: 'Iran akkoord met militaire inspecties'

Iran gaat akkoord met inspecties van militaire terreinen in het land door het Internationaal Atoomenergieagentschap. Dat heeft het Iraanse onderhandelingsteam besloten in gesprekken met andere landen over de uitwerking van het nucleaire akkoord. De toestemming maakt deel uit van de deal over het nucleaire programma van Iran.

De Iraanse ayatollah Ali Khamenei.Beeld AP

De inspecties mogen alleen worden uitgevoerd onder controle van de Iraanse autoriteiten, zei Abbas Araqchi, de Iraanse viceminster van Buitenlandse Zaken en mede-onderhandelaar over de nucleaire deal. Het team ging niet akkoord met een verzoek van de andere betrokken landen, die in gesprek willen met Iraanse kernfysici.

De Iraanse ayatollah Ali Khamenei zei eerder tegen internationale inspectie van de militaire bases in Iran te zijn. Ook wilde hij niet dat er toegang verleend werd tot Iraanse wetenschappers die met nucleaire afspraken te maken hadden.

Deadline

Iran onderhandelt al lange tijd met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China over de productie van atoomwapens. De zes wereldmachten willen dat Iran zijn nucleaire programma opschort in ruil voor het versoepelen van sancties die zijn opgelegd aan Teheran. De deadline voor het definitieve akkoord ligt op 30 juni.