Direct naar artikelinhoud

Favoriet Zweden wint Eurovisiesongfestival

De Zweedse zanger Måns Zelmerlöw heeft het Eurovisiesongfestival gewonnen. Met het nummer Heroes behaalde hij in totaal 365 punten. De stemming was lang een nek-aan-nekrace tussen Zweden en Rusland. Het laatste land haalde 303 punten. Italië werd derde (292 punten).

Favoriet Zweden wint Eurovisiesongfestival
Beeld reuters

Het was de zesde keer dat Zweden het songfestival won. Het land ontpopte zich daarmee tot een grootmacht binnen het internationale zangtoernooi. Alleen Ierland won de competitie vaker. De hekkensluiters waren dit jaar Duitsland en gastland Oostenrijk. Zij kregen geen punten.

Winnaar Zelmerlöw voerde bij zijn lied een show op met getekende poppetjes met wie hij een dansje deed. Het is de zesde keer dat Zweden wint. De winnaar verscheen met de vlag van zijn land op het podium en riep: 'We zijn allemaal helden', verwijzend naar de titel van zijn nummer.

Er waren 27 finalisten. Ook Australië mocht als gast deelnemen vanwege het 60-jarige jubileum van het songfestival. Met 196 punten eindigde het in de kopgroep.

Nederland niet in finale
Het kleurrijke event werd gehouden in de Wiener Stadthalle in de Oostenrijkse hoofdstad. Nederland was dit jaar afwezig in de finale. Zangeres Trijntje Oosterhuis was dinsdagavond uitgeschakeld in de halve finale met haar lied Walk Along. Ze haalde in de halve finale de 14de plaats.

Nederland mocht wel punten uitdelen in de finale. Ons land gaf bij monde van zangeres Edsilia Rombley twaalf punten aan België, tien punten aan de uiteindelijke winnaar Zweden en acht aan Australië.

De puntentelling kwam tot stand via een combinatie van een telefonische stemming door het publiek en het oordeel van een vakjury van de verschillende landen. Wenen was gastland na de winst van 'vrouw met baard' Conchita Wurst vorig jaar. Dit keer kreeg het land geen enkel punt.

Diskwalificatie jury
De vakjury's in Montenegro en Macedonië werden door de organisatie gediskwalificeerd. De stemmen die de professionals uitdeelden in de finale zijn geschrapt en de puntentelling van beide landen is voor honderd procent gebaseerd op de mening van de televoters. Dat meldde de organisatie van het Eurovisiesongfestival vlak na de finale.

Een onafhankelijke partij hield toezicht op het verloop van de stemprocedures bij de vakjury's in alle veertig deelnemende landen. Bij Montenegro en Macedonië zijn onregelmatigheden geconstateerd. Wat er precies is misgegaan, is niet bekendgemaakt.



De Russische deelneemster Polina Gagarina verloor de nek-aan-nekrace met Zweden nipt.Beeld epa

Liveblog

Tijdens de finale hield de Volkskrant een liveblog bij, met daarin alle nieuwtjes, opvallende tweets, weetjes en recensies van de Volkskrant-specialisten. Hier kunt u het liveblog teruglezen.