Direct naar artikelinhoud

Voutsis: 'Griekenland kan IMF-rekening niet voldoen'

Griekenland kan volgende maand niet aan zijn verplichtingen ten opzichte van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voldoen, omdat het land daarvoor niet genoeg geld heeft. Dat zei de Griekse minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis zondag op de Griekse televisie.

Voutsis: 'Griekenland kan IMF-rekening niet voldoen'

Griekenland moet in juni in vier termijnen in totaal 1,6 miljard euro aan rente en aflossingen betalen aan het IMF. Dat geld is er niet en zal daarom niet worden betaald, aldus Voutsis.

De bodem van de Griekse schatkist komt in zicht doordat het land al maanden geen noodkredieten meer heeft ontvangen van de eurolanden en het IMF. Zonder nieuwe steun dreigt het land binnenkort zijn rekeningen niet meer te kunnen betalen. Dat moment kan zich volgens Voutsis dus al volgende maand voordoen.

Hoopvol

De Griekse regering moet de eurolanden en het IMF overtuigen van haar wil om verdere economische hervormingen door te voeren, voordat er weer nieuwe leningen worden verstrekt. De onderhandelingen daarover verlopen echter al maandenlang bijzonder moeizaam en een oplossing lijkt nog altijd niet in zicht.

Afgelopen week liet de Griekse premier Alexis Tsipras nogmaals weten hoopvol te blijven over de mogelijkheden om op korte termijn tot een akkoord te komen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en IMF-topvrouw Christine Lagarde gaven echter aan dat er nog veel werk te verzetten is.

Deze maand voldeed Griekenland met kunst en vliegwerk zijn rekeningen bij het IMF, door gebruik te maken van de eigen reserves bij het fonds. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet onlangs al weten dat die truc niet nog een keer kan worden gebruikt.

Premier Tsipras.

'Enorme stappen'

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei zondag tegen de BBC dat de Grieken 'enorme stappen' hebben gezet in de onderhandelingen. Het is nu aan de toezichthouders (de Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het IMF) om hun bijdrage te leveren, stelde hij. 'We zijn ze voor driekwart tegemoetgekomen, nu moeten zij voor een kwart naar ons toe komen.'