Direct naar artikelinhoud

Nederland betaalt als eerste direct naheffing EU

Nederland is het eerste land dat zijn naheffing al heeft betaald aan de Europese Unie. Andere landen die vorig jaar extra zijn aangeslagen door de Europese Commissie moeten allemaal nog betalen. Dat meldt de Telegraaf.

Minister Dijsselbloem.Beeld ANP

De landen die nog moeten betalen zijn Bulgarije, Frankrijk, Italië, Cyprus, Malta, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk. Zij hebben tot 1 september de tijd om aan de naheffing te voldoen.

Vorig jaar besloot minister Dijsselbloem (PvdA, Financiën) al om de naheffing direct te betalen. Dit zou boekhoudkundig gezien beter zijn. Nederland maakte toen 1,1 miljard euro bruto over. Via teruggaven komt de naheffing uiteindelijk op 642 miljoen euro te staan.

Hoe zat het ook alweer precies met de naheffing? En waarom moest die betaald worden? Lees deze analyse van Robert Giebels.

'Oerstom'

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) vindt het 'oerstom' dat het kabinet al aan de naheffing heeft voldaan, terwijl andere landen nog tijd hebben om te onderhandelen over de naheffing. Ook vindt hij dat de berekeningen onvoldoende gecontroleerd kunnen worden omdat het kabinet het diplomatieke verkeer met de Europese Commissie niet deelt met de Tweede Kamer.

Omtzigt tegen de Telegraaf: 'We mogen niks weten over de onderhandelingen. Ook vertrouwelijk wil het kabinet de Kamer niet informeren. Zo kunnen wij onze controletaak niet uitvoeren.'

Intussen komt er al weer een nieuwe naheffing voor Nederland. Deze is net als de eerste naheffing het gevolg van een herberekening van de omvang van de economie. Deze was in Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2011 en 2012 groter dan gedacht. Het gaat mogelijk om een naheffing van 200 miljoen euro. Hoe hoog het bedrag precies zal zijn, is nog niet duidelijk.

Pieter Omtzigt.Beeld ANP
Zo kunnen wij onze controletaak niet uitvoeren
Pieter Omtzigt, CDA-Kamerlid