Direct naar artikelinhoud
A-locatie

Marktverse vis in moderne zaak bij de Pekmarkt

Vader Marcel (50) en zoon Dylan (21) gooien het in hun nieuwe etablissement over een compleet andere boeg. Deze week in A-locatie: SmaaQt op de Van der Pekstraat.

Marktverse vis in moderne zaak bij de Pekmarkt
Beeld Iris Bergman

De familie Onclin is onlosmakelijk verbonden met de markt in Noord. Sinds jaar en dag voorzagen zij de marktkooplui van koffie en soep. Al veertig jaar runnen ze café De Bult, een bruine kroeg aan het Mosveld. Toen de markt verhuisde van het Mosveld naar de Van der Pekstraat, konden de Onclins niet achterblijven. Ze openden een nieuwe zaak, waar je terecht kunt voor ontbijt, lunch of een avondmaaltijd.

Vader Marcel (50) en zoon Dylan (21) gooien het in hun nieuwe etablissement over een compleet andere boeg. De aankleding van het nieuwe restaurant is modern: bakstenen muren, zwarte tegelwanden, banken van bruin leer. Op de houten wand siert de trendy naam van de eetgelegenheid. 'In eerste instantie hadden we Smaakt met een k in gedachten. Maar die naam bestond al, dus werd het met een q,' zegt Dylan.

Laagdrempelig en basic
Hij kreeg het horecavak met de paplepel ingegoten. Op zijn tiende begon hij als afwasser in de kroeg van zijn vader. Daarna volgde hij een horecaopleiding aan het ROC. Nu heeft hij de dagelijkse leiding over SmaaQt. 'Horeca zit in mijn bloed.'

Toen op 28 april de deuren opengingen, lag de focus hoofdzakelijk op de lunch. De overwegend biologische menukaart biedt diverse warme broodjes, sandwiches, salades en soepen. 'Door biologische producten te verkopen willen we een nieuwe doelgroep bereiken,' zegt Dylan.

Sinds vorige week is er ook een avondkaart. Want daar was animo voor, bleek al snel. Het restaurant houdt het menu laagdrempelig en basic. Het aanbod wisselt om de twee weken. Een aanrader is de vis, vers van de markt. Of de langzaam gegaarde rundersteak, heerlijk zacht en sappig. Kost je 17,50 euro.

De zaak loopt volgens Dylan goed, beter dan vooraf verwacht. Ze bedienen een divers publiek. 'Van alles wat, maar altijd gezellig. Engelsen, Duitsers, Fransen. Ook veel yuppen. En op dinsdag- en donderdagochtend gaan we een high tea organiseren, speciaal voor senioren.'

SmaaQt

Van der Pekstraat 79
020-6369063
www.smaaqt.nl