Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Slachtoffers mensensmokkel in Maleisische massagraven gevonden

Mimi, een Rohingya vluchteling uit Myanmar, is tijdelijk opgevangen in een warenhuis in Langsa. Haar driejarige dochtertje Bibi overleed afgelopen woensdag aan ondervoeding nadat ze een paar dagen eerder gered waren door vissers. Door de lange periode op zee had de peuter het gewicht van een zes maanden oude baby.
Mimi, een Rohingya vluchteling uit Myanmar, is tijdelijk opgevangen in een warenhuis in Langsa. Haar driejarige dochtertje Bibi overleed afgelopen woensdag aan ondervoeding nadat ze een paar dagen eerder gered waren door vissers. Door de lange periode op zee had de peuter het gewicht van een zes maanden oude baby. Foto AFP / Romeo Gacad

In Maleisië zijn massagraven gevonden waarin volgens de politie slachtoffers van mensensmokkel liggen. Om hoeveel graven het precies gaat, is niet bekendgemaakt. Er zouden tot enkele honderden lichamen zijn ontdekt, bericht persbureau AP.

De Maleisische minister van Binnenlandse Zaken bevestigde de vondst van de graven op twee plaatsen in de noordelijke staat Perlis, die grenst aan Thailand, waar begin deze maand ook al een soortgelijk massagraf ontdekt werd. In Perlis werden ook resten gevonden van kampen waar migranten zouden zijn vastgehouden. Volgens de minister waren die kampen zeker vijf jaar in gebruik.

Zuidoost-Azië kampt op dit moment met een vluchtelingencrisis. Duizenden moslimimmigranten zijn de afgelopen tijd al gevlucht, veelal per boot, uit hun overwegend boeddhistische thuisland Myanmar. De vluchtelingen maken deel uit van de Rohingya die in Myanmar niet worden erkend als bevolkingsgroep en vaak slachtoffer zijn van aanvallen. Vaak belanden de migranten in handen van mensensmokkelaars.

Ook de afgelopen uren werden weer ruim tweehonderd migranten gered van een boot door de marine van Myanmar. Het land sprak tegen dat de opvarenden Rohingya betroffen, maar zei dat de migranten afkomstig waren uit Bangladesh.

Migranten komen in handen van mensensmokkelaars

Indonesië, Thailand en Maleisië hebben verschillende keren schepen teruggestuurd waardoor de vluchtelingen soms maandenlang op zee dobberen. De landen zijn bang dat de stroom vluchtelingen anders alleen maar aantrekt.

Ook het schatrijke Singapore stak geen vinger uit. Maar Maleisië en Indonesië maakten recent bekend toch 7000 vluchtelingen tijdelijk te willen opvangen. Onder druk van de publieke opinie, is de houding van de landen aan het veranderen, schreef onze correspondent Floris van Straaten eerder:

Vooral in Maleisië en Indonesië, beide ook islamitisch, begon het totale gebrek aan mededogen met de wanhopige Rohingya toch te knagen. Zeker toen de internationale media zich massaal stortten op de misère van de bootvluchtelingen. De aanblik van de bijna dode, uitgehongerde en uitgedroogde vluchtelingen bracht een schokgolf te weeg. Precies zoals dat een paar maanden geleden gebeurde in Europa nadat enkele boten met vluchtelingen daar waren gezonken. Ook daar beseften veel politieke leiders, die tot dan toe geen vluchteling wilden toelaten, dat het niet aan de kiezers viel te verkopen om mensen in doodsnood maar domweg aan hun lot over te laten.

Bekijk hier een fotoserie over Rohingya die maandenlang op zee dobberden: