Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Poetin tekent wet om ongewenste organisaties te kunnen sluiten

Mensenrechtenorganisaties zijn bang dat de nieuwe wet gebruikt zal worden om ngo's die Rusland onwelgevallig zijn te sluiten.
Mensenrechtenorganisaties zijn bang dat de nieuwe wet gebruikt zal worden om ngo's die Rusland onwelgevallig zijn te sluiten. Foto AP / Alexei Nikolsky/ RIA-Novosti, Kremlin

De Russische president Poetin heeft vannacht een wet getekend die het mogelijk maakt om zowel nationale als internationale organisaties te sluiten die Rusland ‘ongewenst’ vindt.

De nieuwe wet geeft openbaar aanklagers de mogelijkheid een organisatie ongewenst te verklaren als die in hun ogen een gevaar vormt voor de grondwet, de openbare orde of de nationale veiligheid. Medewerkers van deze organisaties kunnen vervolgens vervolgd worden.

De wet is de zoveelste maatregel van het Kremlin sinds Poetin in 2012 herkozen werd om dissidente geluiden steeds moeilijker te maken. Mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty International hebben de wet veroordeeld en noemen haar onderdeel van een “voortdurend repressieve campagne die elk leven uit de samenleving perst”, schrijft persbureau Reuters.

De afgelopen jaren voelen non-gouvernementele organisaties, met name internationale ngo’s, zich al steeds meer onder druk staan om in de pas te lopen. Mensenrechtenactivisten vrezen dat het nu nog moeilijker zal worden in Rusland te blijven werken.

In een verklaring liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat de VS de ondertekening van de wet met “grote bezorgdheid” gadeslaan. Het ministerie noemde het “opnieuw een voorbeeld van de Russische regering om internationale stemmen te smoren en de Russische bevolking van de rest van de wereld te isoleren”.