Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Protesten in Cleveland na vrijspraak agent van doodslag

AP/Tony Dejak
AP/Tony Dejak Een demonstrant wordt gearresteerd tijdens de demonstratie gisteravond laat.

Na de vrijspraak van een Amerikaanse agent van doodslag op een man en een vrouw vonden er gisteravond demonstraties plaats in Cleveland in de staat Ohio. De politie arresteerde meer dan twintig actievoerders, bericht persbureau Reuters.

Agent Michael Brelo en zijn collega’s openden in 2012 het vuur op de auto waarin een zwarte man en vrouw zaten. De agenten dachten dat het duo gewapend was, maar dat bleek niet het geval te zijn. De rechter vond dat de agent niet irrationeel gehandeld had.

Na de uitspraak trokken demonstranten door de stad terwijl ze leuzen scandeerden als “handen omhoog, niet schieten” en “geen rechtvaardigheid, geen vrede”. De autoriteiten vreesden voor grootschalige rellen, maar die vrees bleek ongegrond. Wel stormde na de uitspraak van de rechter een groep actievoerders richting de rechtbank. Daar werden ze tegengehouden door de oproerpolitie. De boze meute vertrok na enkele minuten. Ook zouden sommige mensen elkaar met pepperspray hebben bespoten.

Protests Break Out After Cleveland Police Officer's Acquittal

Politie Cleveland gebruikt onnodig geweld

De uitspraak ligt gevoelig nu er de laatste tijd meer incidenten zijn geweest waarbij blanke agenten ongewapende zwarte Amerikanen neerschoten zoals in Ferguson vorig jaar. Bovendien bleek uit een onderzoek een paar maanden geleden dat de politie van Cleveland systematisch buitensporig geweld gebruikt tegen burgers.

Marcia Fudge, een zwart congreslid uit Ohio, noemde de uitspraak “een verbijsterende tegenslag op weg naar gerechtigheid”.

“De uitspraak is opnieuw een kille herinnering aan de gebroken relatie tussen de politie en de gemeenschap die ze dient. Vandaag is ons verteld dat onze levens geen waarde hebben.”

De broer van één van de slachtoffers zei verbolgen te zijn dat alleen Brelo voor de rechter moest verschijnen, terwijl ook andere agenten op de auto schoten.

“Het was in mijn ogen niet allemaal de schuld van Brelo. Ze proberen hem van alles de schuld te geven en de rest te laten gaan.”