Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Zweden wint Eurovisie Songfestival 2015

Zweden heeft de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. De finale werd vanavond in Wenen gehouden.

Zweden wint het Songfestival van 2015.
Zweden wint het Songfestival van 2015. Foto ANP / Sander Koning

Rusland leek even aan de winnende hand te zijn, maar Zweden heeft de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. De finale, waar bijna 2 miljoen Nederlanders naar keken, werd in Wenen gehouden.

Twitter avatar Eurovision Eurovision Our amazing winner, @manszelmerlow on stage in Vienna! CONGRATULATIONS AGAIN! #Eurovision http://t.co/xfpPR2o2Wz

Het liedje ‘Heroes’ van de Zweedse zanger Måns Zelmerlöw was favoriet bij de wedkantoren. Het is de zesde keer dat Zweden het Songfestival wint. In 2012 won Loreen met ‘Euphoria‘.

Bekijk het overwinningsoptreden van Zweden:

De top drie in de eindstand:

  1. Zweden - 365 punten
  2. Rusland - 303 punten
  3. Italië - 292 punten

Het nummer van Rusland:

Het nummer van Italië:

België werd vierde en eregast Australië vijfde. In een persconferentie na afloop zei Zelmerlöw over het moment waarop de winnaar bekend werd gemaakt:

“Het was fantastisch. Ik hoorde het eerst niet toen ze het zeiden - Christer Björkman [Zweedse zanger die in 1992 meedeed aan het Songfestival, red.] vertelde het me een seconde later. Ik dacht dat Rusland of Italië zou winnen. Maar toen won ik, en ik was zo blij. Ik ben zo trots en zo vol van blijheid.”

songfestival

De persconferentie van winnaar Zweden, Måns Zelmerlöw. Foto NRC / Wilfred Takken

Over de animatie waarmee hij optrad zei hij:

“Het poppetje is mijn alter ego toen ik tien jaar was. Er was een pestkop die mijn vrienden tegen me opzette. Toen kwam er een nieuwe jongen die mij zag als het buitenbeentje en zich over mij ontfermde.”

Puntentelling onvoltooid, winnaar al bekend

Met nog een paar landen te gaan, bleek de voorsprong van Zweden zo groot en niet meer in te halen. Daarop maakten de presentatrices nog voordat de puntentelling volledig voltooid was, al de winnaar bekend. Daarna werd de puntentelling netjes afgemaakt.

In totaal deden dit jaar veertig landen verspreid over twee halve finales mee aan het Songfestival. In de finale stonden 27 landen. Australië was in het kader van het jubileum eregast en deed mee met het nummer ‘Tonight Again’ van Guy Sebastian.

Bekijk hier de fotoserie van de finale:

Onze mediaredacteur Wilfred Takken, die in het perscentrum alles volgde, maakte dit filmpje na de uitslag:

Edsilia Rombley in jurk van Trijntje

Edsilia Rombley, die de Nederlandse punten voorlas, zorgde voor gelach in de Nederlandse huiskamers door in de omstreden afgekeurde jurk van deelnemer Trijntje Oosterhuis te verschijnen. Rombley deed zelf mee aan het festival in 1998 en werd toen vierde. In 2007 deed ze nog een keer mee, maar toen strandde ze in de eerste halve finale. Trijntje bleek veertiende te zijn geworden in de eerste halve finale.

songfestival

Edsilia Rombley leest de Nederlandse punten voor in de veelbesproken jurk van Trijntje Oosterhuis. Foto Judith Laanen

Lees alle Songfestivalverslaggeving op nrc.nl/muziek