Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Opnieuw een conducteur van NS mishandeld in trein

Een service- en veiligheidsmedewerker van de Nederlandse Spoorwegen op het station. Deze medewerkers worden ingezet om onveilige situaties te voorkomen.
Een service- en veiligheidsmedewerker van de Nederlandse Spoorwegen op het station. Deze medewerkers worden ingezet om onveilige situaties te voorkomen. Foto ANP / Remko de Waal

Amper een week na het mishandelen van een conducteur in Schagen is er vanavond opnieuw een medewerker van de NS slachtoffer geworden van geweld. Een zwartrijder zou “door het lint” zijn gegaan toen de conducteur hem om zijn identiteitsbewijs vroeg, zo meldt een woordvoerder van de NS aan persbureau ANP.

De man, die in de trein richting Uitgeest zat, begon daarop in te slaan op de conducteur, maar die slaagde erin de zwartrijder vast te grijpen. Toen de trein bij Uitgeest werd stilgezet kon de politie de verdachte aanhouden en meenemen naar het bureau. De conducteur heeft aangifte gedaan.

Veel geweld tegen conducteurs

Medewerkers van de NS zijn de laatste tijd geregeld het mikpunt van geweld. Zo werd vorige week nog een conducteur bespuugd en geslagen in de buurt van Schagen en werd een collega van hem een week eerder mishandeld in de trein tussen Arnhem en Nijmegen.

Als gevolg van de vele incidenten van de afgelopen tijd laaide in de Tweede Kamer recentelijk een discussie op over het bewapenen van NS-medewerkers, met bijvoorbeeld een wapenstok of pepperspray. Volgens verantwoordelijk minister Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) zou dat echter een “lastig besluit”. Ze vreest dat meer wapens juist zorgen voor een escalatie van geweld.