Nederland pikt Vlaamse kilometerheffing niet

© PhotoNews

De Nederlandse minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen heeft haar Vlaamse collega Ben Weyts (N-VA- laten weten dat ze tegen de huidige plannen voor een Vlaamse kilometerheffing is. Ze liet zaterdag via het ministerie weten daarover ook nog met de Vlaamse bewindsman te zullen praten.

Volgens de Nederlandse minister zal de kilometerheffing voor vrachtwagens nieuwe barrières opleveren. Ze vindt het ook niet eerlijk.

‘Wat opvalt is dat de Belgische transportsector via diverse belastingen lijkt te worden ontzien', zegt ze. 'Tevens zou voor Belgische vrachtwagens de wegenbelasting worden verlaagd tot het Europees minimum en voor de kleine vrachtauto’s zelfs afgeschaft. Zo worden Belgische bedrijven gecompenseerd ten voordele van bedrijven in het buitenland.’

Het is volgens het Nederlandse ministerie ook in strijd met Europese regels. Wegbeprijzing kan, maar mag niet discrimineren.

Afgelopen week heeft minister Weyts de tarieven voor de kilometerheffing voor vrachtwagens bekendgemaakt: Tussen 0,074 en 0,20 euro. Tegenover de invoering van de kilometerheffing staat een reeks maatregelen om de binnenlandse transportsector te ondersteunen.

Weyts verwacht dat de kilometerheffing jaarlijks 310 miljoen euro zal opleveren na de invoering in april 2016.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen