Luister naar

Tweedeling markt vakantiehuizen

Nieuws
Amsterdam
Tjerk Gualthérie van Weezel redactie vk
zaterdag 23 mei 2015 om 03:00
Tweedeling markt vakantiehuizen
Tweedeling markt vakantiehuizen

De verkoop van vakantiehuizen stijgt licht. Maar alleen van nieuwe woningen op moderne vakantieparken. Oudere huizen worden vooral verhuurd aan buitenlandse werknemers.

Op de markt voor vakantiehuisjes en tweede woningen wordt een tweedeling zichtbaar. Terwijl projectontwikkelaars en vakantieparkexploitanten in Nederland weer volop nieuwe vakantiehuizen bouwen of verkopen, staat een groot deel van de oude vakantiewoningen al jaren met een verkoopbordje voor de deur te verpieteren.

Dit blijkt uit een rapport dat onderzoeksbureau Stedelijke Ontwikkeling heeft gemaakt in opdracht van makelaarsvereniging NVM. In Zeeland zijn vorig jaar ruim vijfhonderd nieuwe huisjes neergezet op vakantieparken en ook goeddeels verkocht. Op de Veluwe zijn evenzeer succesvolle vakantieparken verrezen. Vakantiehuizen op de Waddeneilanden blijven onverminderd populair en hebben prijzen per vierkante meter die vergelijkbaar zijn met een appartement in de dure stad Amsterdam. Intussen zijn bungalows op verouderde vakantieparken in de regio Salland (Overijssel), Noord-Brabant en Limburg haast onverkoopbaar.

Geholpen door de lage rente kopen goed verdienende Randstedelingen weer een buitenhuis in populaire vakantiegebieden, meldde de NVM eind 2014 al. Het aantal transacties liep in 2013 en 2014 weer op tot rond de 1750 per jaar. Dat is ruim vijfhonderd meer dan op het dieptepunt van de crisis. Ontwikkelaars spelen in op de markt en leverden vorig jaar 1100 nieuwe huisjes op vakantieparken op en hebben ongeveer 2500 woningen in aanbouw.

Toch is er gemiddeld genomen nog niet bepaald sprake van herstel, blijkt uit de meer uitgebreide cijfers die de NVM vrijdag publiceerde. Het totaalaanbod van te koop staande vakantiewoningen bij de tien grootste websites is afgelopen jaar nog verder opgelopen. En hoewel de vraagprijs van de geadverteerde woningen nog wel licht steeg, nam de daadwerkelijke verkoopprijs met gemiddeld 6 procent af. Ook in de eerste twee maanden van 2015 zette de prijsdaling met 8 procent scherp door.

rendement uit verhuur

Vooral de lokale verschillen blijken erg groot en gaan schuil achter de landelijke gemiddelden. De groei is met name zichtbaar bij nieuw gebouwde vakantieparken, oudere huizen in goede staat en aantrekkelijke vakantiegebieden langs de kust. Rijke particulieren, ook afkomstig uit Duitsland, zijn de kopers van die huisjes. Zij willen best een paar weken per jaar vertoeven in hun vierkante villa of huisje met rieten dak, maar zien de aankoop in de eerste plaats als een mooie belegging. Veel recreatieparken kennen namelijk een constructie waarbij de huisjes het grootste deel van de tijd worden verhuurd. Dat zou de eigenaar een jaarlijks rendement van 5 procent opleveren.

Verhuurbaarheid van de woning speelt ook een grote rol op de Wadden, concluderen de onderzoekers. ‘De eilanden trekken het hele jaar door bezoekers en het aanbod van huisjes is beperkt’, zegt de Friese makelaar Edward Kuperus in het rapport. ‘Het verhuurrisico voor de eigenaar is dus klein.’

Heel anders ligt dat bijvoorbeeld in Noord-Brabant. De regio trekt eigenlijk amper vakantiegangers van buiten de provincie, veel huisjes werden in de praktijk vaak als woonhuis gebruikt door inwoners van Noord-Brabant. De overheid liet dat jarenlang oogluikend toe, maar sinds 2014 ziet de politie streng toe op permanente bewoning en dat heeft zijn effect gehad op de prijzen, stelt makelaar Bert Mulders uit Druten. ‘Een gemiddeld huis op een park kostte tot voor kort 180.000. Nu ligt dat rond de 80.000.’ Veel vakantiehuisjes in de provincie worden tijdelijk verhuurd, met name aan Oost-Europese arbeidsmigranten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Expats in Eindhoven spelen cricket in een park. Sinds 1 januari is een gunstige fiscale regeling voor expats versoberd. Het kabinet is bezig met plannen om bedrijven als ASML voor de regio te behouden.

Is het terecht dat bedrijven klagen over Nederland? 'Je hoort maar één kant van het verhaal'

Het kabinet doet z'n best ASML en andere bedrijven in Nederland te houden. Is Nederland voor bedrijven onaantrekkelijk geworden? Of moeten we klachten daarover met een korrel zout nemen?

De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?