Luister naar

Kinderbescherming faalde in zaak rond baby Donna

Nieuws
Hilversum
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
zaterdag 23 mei 2015 om 03:00
Kinderbescherming faalde in zaak rond baby Donna
Kinderbescherming faalde in zaak rond baby Donna eo

De Raad voor de Kinderbescherming heeft gefaald in de zaak rond ‘baby Donna’, een Belgisch meisje dat tien jaar geleden direct na haar geboorte door een Nederlands echtpaar zou zijn ‘gekocht’.

De kinderbescherming was er al voor de geboorte van Donna van op de hoogte dat het meisje naar Nederland zou komen. Zij komen pas in actie als er in 2005 een mediahype losbarst rond ‘baby Donna’. Het meisje zou slachtoffer zijn van kinderhandel. De Raad en Bureau Jeugdzorg willen dat Donna uit huis wordt geplaatst en teruggaat naar België. Ook toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner zegt op Kamervragen dat Donna onwettig in Nederland verblijft. Hij verzoekt zijn Belgische ambtgenoot een pleeggezin in België te regelen voor Donna.

Een Nederlandse kinderrechter steekt daar een stokje voor, omdat er inmiddels sprake is van een band tussen Donna en haar adoptieouders. EO-onderzoeksjournalist Roelof Bosma heeft dossiers in handen waarin de Raad voor de Kinderbescherming vooraf erkent dat de adoptieouders ‘geen strafbaar feit’ plegen.

De zaak-Donna speelt in 2005. Een draagmoeder in België is zwanger van Donna voor Belgische wensouders, van wie de man de biologische vader is. Tijdens de zwangerschap ontstaat er een conflict tussen het stel en de draagmoeder. Het contact wordt verbroken. Via internet komt een echtpaar uit Leusden in beeld. Zij zijn bij de geboorte aanwezig en nemen Donna mee naar Nederland. Uit het strafdossier blijkt dat het stel vooraf de kinderbescherming en justitie heeft geïnformeerd. De Raad voor de Kinderbescherming wil daarop vanwege de privacy niet reageren.

Zodra Donna in Nederland is, zoeken de oorspronkelijke wensouders de publiciteit en beschuldigen het Nederlandse echtpaar van kinderhandel. Ook dreigt het Belgische stel Donna op te halen. Vanwege die dreiging komen er extra sloten op de kleuterschool van Donna, Een agent in burger houdt haar in de gaten als ze buiten speelt.

In 2012 stelt een Belgische rechtbank vast dat het stel uit Leusden Donna heeft gekocht, volgens de rechter voor 12.000 euro.

Het Leusdense echtpaar ontkent in de uitzending van vanavond dat er is betaald voor de baby. Wel is een onkostenvergoeding aan de draagmoeder betaald, maar over de hoogte daarvan wil het echtpaar niets zeggen.

spanning

Donna is nu tien jaar en wordt nog dagelijks geconfronteerd met haar achtergrond. Ze krijgt te horen dat haar adoptieouders in de gevangenis thuishoren. De spanning loopt zo hoog op dat de adoptievader in een ggz-instelling wordt opgenomen. Het gezin heeft plannen naar Spanje te verhuizen om daar ‘een nieuw leven op te bouwen’. De biologische vader van Donna, die ‘nog elke dag aan Donna denkt’, zegt daarmee niet akkoord te zullen gaan.

Opmerkelijk is dat de oorspronkelijke Belgische wensouders, die het Nederlandse paar beschuldigden van ontvoering, zelf destijds ook een strafbare route had uitgestippeld. In het draagmoedercontract verplichtten ze de draagmoeder anoniem te bevallen in een Frans ziekenhuis, om zo de adoptieprocedure te omzeilen. De biologische vader van Donna erkent dat dit illegaal is, maar zegt in de uitzending dat hij zich dat toen niet had gerealiseerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.