Luister naar

Liever een fonkelnieuw huisje

Nieuws
In Citta Romana in Hellevoetsluis krijgen ze de huizen niet aan de man.
Jurriaan Nolles redactie vk
zaterdag 23 mei 2015 om 03:00

In het Zeeuwse park Duynhille, even verderop, zijn al 170 villa’s verkocht.

Hellevoetsluis-Ouddorp

De echte vakantiesfeer is bij huisje nummer 363 van Lillian (71) en Willem de Bruijn (78) wel verdwenen. Tien jaar geleden holden hun kinderen nog spelend over straat in het luxe vakantiepark Citta Romana in het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis. Nu slapen er veel buitenlandse werknemers in de huizen met namen als Quadrato, Forum en Castello.

‘Om zes uur ’s ochtends stappen de Polen in hun auto, op weg naar hun werk’, zegt Lilian. Niet dat ze dat erg vindt, overigens. ‘Je hebt amper last van ze en het is hier lekker rustig’, zegt ze. ‘We zitten de helft van het jaar hier, de rest van de tijd bivakkeren we in Spanje.’

De verminderde populariteit van het verouderde vakantiepark is ook te merken aan de gedaalde verkoopprijzen. Kostten zespersoonsbungalows tien jaar geleden 200.000 euro, nu zijn ze nog maar 150.000 euro waard.

Makelaar Machiel van der Est heeft drie woningen op het park te koop staan. ‘Het is een ondergewaardeerd gebied.’ Jammer, vindt Van der Est, want er is genoeg te doen. ‘Je hebt hier mooie fiets- en wandelroutes, volop stranden en je kunt hier watersporten. Bovendien zijn er mooie vestigingsstadjes als Brielle de buurt.’

Het imago van de regio rondom Citta Romana is volgens hem onder de maat. Hij zegt dat in Zeeland veel beter aan pr wordt gedaan. In die provincie zijn vakantiewoningen dan ook beter bewoond dan in Hellevoetsluis. ‘Vakantiegangers uit Rotterdam vinden Hellevoetsluis te dichtbij om op vakantie te gaan. Zeker nu Zeeland zo makkelijk te bereiken is. Bovendien kopen ze liever een nieuw huisje dan een van twintig jaar oud.’

krijtwitte muren

Om aan de vakantiewoning te verdienen, verhuren veel huiseigenaren op het vakantiepark hun huis aan anderen. ‘Voor hen wordt het een belegging.’ Sommige eigenaren doen dat aan bedrijven die er vervolgens buitenlandse werknemers in zetten, weet Van der Est.

Op 20 minuten autorijden is net Strandpark Duynhille uit de grond gestampt. Hier in Ouddorp, gemeente Goeree-Overflakkee, is alles fonkelnieuw. De muren zijn krijtwit en de deuren zijn afgewerkt met steigerhouten planken. In januari begon de bouw van de tweehonderd huisjes, waarvan er al 170 zijn verkocht.

Als huiseigenaren het huis niet gebruiken, verhuurt recreatiebedrijf Roompot Vakanties de woningen. Sommige huiseigenaren kiezen ervoor hun woning niet te verhuren aan toeristen, in hun tuinen staan eigen fietsen of een klimrek voor de kinderen. De koopprijs voor een gemiddelde vakantiewoning komt op ongeveer twee ton.

Rob van Laanen (36) uit het Gelderse Druten geniet met zijn vrouw Maartje en kinderen Loek en Evi van een midweekje Ouddorp. Ze huren voor 219 euro een vrijstaande duinvilla type Huis ter Duyne met twee slaapkamers, twee badkamers, een woonkamer met smart-tv, terras met tuinmeubilair, gratis wifi en twee parkeerplaatsen.

‘Heerlijk rustig’, vindt Van Laanen. ‘En alles is tiptop in orde.’ De gehuurde fietsen waren zo nieuw dat ze nog uit het plastic moesten worden gehaald. Het park behoeft nog wat aankleding, zo zijn er amper bomen. Op een handvol toeristen na is het rustig op de straten met namen als Duinven, Westerduin en Duyndael.

Romeins

Terug in het vakantiepark in Hellevoetsluis, wijst makelaar Van der Est naar een vakantiehuisje met rieten dak. ‘Dit is het type Canna Palustre Doppio’, zegt de makelaar. De namen van de woningen op vakantiepark Citta Romana moeten de bezoekers het gevoel geven van een Romeinse nederzetting. Vroeger spraken die namen van de huisjes kopers aan, maar nu passen ze eigenlijk niet meer bij sfeer van het park, vindt Van der Est.

Hij wijst naar een bungalow type Quadrato, die bij hem in de verkoop staat. ‘Die is van een oude dame, die graag van haar woning af wil.’ Zo is het met veel huizen op het park. ‘Tien jaar geleden gekocht, toen er nog kinderen waren en er lekker vakantie werd gevierd. Nu zijn die kinderen op het huis uitgekeken.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.