© LW

Museum belicht 700 jaren zorgverlening grauwzusters

In het Engelenconvent op het begijnhof van Diest is het museum van de grauwzusters ingericht. Het museum over 7 eeuwen zorgverlening door deze orde in Diest is normaal alleen na afspraak open, maar nu zondag 24 mei start een reeks van opendeurdagen elke laatste zondag van de maand.

Luc Weyens

Het museum wordt beheerd door het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael in Diest, gekend van het project Te Gek!?, dat geestelijke gezondheidszorg uit de taboesfeer wil halen. Coördinator Tom De Greef: “Met het museum leggen we de link van de huidige instelling naar de taak van de zusters. Hun werk startte in 1348. In Diest heerste toen zwarte builenpest. Op vraag van het stadsbestuur kwamen grauwzusters uit Hessen naar Diest om mensen in deze hoge nood bij te staan. Geïnspireerd door Franciscus van Assisi en Elisabeth van Thüringen gingen de grauwzusters de zieken aan huis verzorgen. Mensen met zware beperkingen en thuislozen namen de zusters op in hun gasthuis naast het begijnhof. De grauwzusters zorgden voor een eervolle begrafenis, ook voor arme overledenen.

Vanuit Diest werden in de streek snel nieuwe vestigingen opgericht, altijd wel in steden waar de stadsmagistraten vragende partij waren. In Diest hebben de grauwzusters heel wat zorginstellingen gerealiseerd: een gasthuis, een kraamkliniek, een ziekenhuis, een psychiatrisch ziekenhuis en rustoorden voor ouderen.”

“Het museum bestaat uit een achttal kamers die elk focussen op een bepaald aspect van het leven en de taak van de grauwzusters: de zorg aan huis, het religieuze, de figuur van Franciscus van Assisi enzovoort. In 2008 verlieten de laatste zusters van de orde Diest. Dankzij het museum blijft hun werk in de kijker staan.”

Bezoek aan museum grauwzusters, zo. 24/5, 14 en 16 uur, toegangspoort begijnhof. Inschrijven bij Toerisme Diest. Info: Toerisme Diest, tel. 013/35.32.73, www.toerismediest.be.

LW

Aangeboden door onze partners