© LW

“Zwarte bij maakt deel uit van Vlaams erfgoed”

Bijen hebben een heel nuttige functie in de natuur, niet in de laatste plaats de inheemse zwarte bij, die eerherstel verdient. Dat is de boodschap van de happening ‘Van wilde bij tot honingbij’ zondag 31 mei in het Sint-Jansbergklooster in Zelem (Halen).

Luc Weyens

De dag is een initiatief van de vzw de Limburgse Zwarte Bij, samen met Natuurpunt Zelem en het fruitteeltbedrijf Den Boogerd van Halen. Een van de drijvende krachten is imker Joep Fourneau: “Iedereen kent de honingbij van kasten en korven, maar die wereld is overspoeld door bijen van Sloveens-Oostenrijkse origine, zo erg dat de zwarte bij haast verdwenen is. Wij willen die traditionele inheemse soort opnieuw haar plaats in de teelt geven. Ze is het best aan ons klimaat aangepast en door selectie is ze ook optimaal aan de leefomstandigheden hier aangepast. Bijen vormen ook een stukje erfgoed, dat we zo in ere willen herstellen.”

Jan Gelders heeft met zijn fruitbedrijf Den Boogerd bewust gekozen voor hoogstamteelt. Op een rondleiding zondag 31 mei zal hij op een wandeling om 14.30 uur, 15.30 uur en 16.30 uur die teelt en de rol van bijen – én hommels – daarin belichten. “Fruit telen gebeurde bij ons eeuwenlang op hoogstam tot Europa in de jaren ’50 van de vorige eeuw telers tot de overschakeling op laagstam aanzette. Ik kweek nu op hoogstam 50 soorten appelen, 20 tot 30 soorten pruimen, 25 rassen kersen en 40 variëteiten peren. Tot nu toe was zowat 90 procent van de productie bestemd voor verwerking tot fruitsappen, stroop en gelei, maar het aandeel rechtstreekse consumptie neemt wel toe.”

Precies wegens die verscheidenheid aan fruitsoorten zijn ook diverse soorten insecten in de teelt nodig. Jan Gelders: “Honingbijen zijn heel kieskeurig. Zij vliegen naar de fruitsoorten waar ze het meest nectar kunnen puren, reden waarom ze de perenbomen straal negeren. Precies daarom is ook het inzetten van hommels nodig. Die zoeken die perenbomen wel op, net als andere fruitsoorten.”

Op de happening zondag 31 mei kan je om 14, 15 en 16 uur komen luisteren naar het verhaal van de bij. Er is ook een stand waar honing wordt geslingerd. Kids kunnen deelnemen aan een workshop ‘insectenhotel bouwen’ of zelf ‘bij spelen’: stuifmeelkorrels gaan zoeken en die overbrengen. Je kan er ook diverse soorten honing en fruitsappen proeven.

‘Van wilde bij tot honingbij’, zo. 31/5, 14-17 uur, Sint-Jansbergklooster, Sint-Jansbergstraat 9.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer