© afp

Hillary’s ‘geheime’ mails: veel gedoe over niets?

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag een eerste deel van de tienduizenden mails openbaar gemaakt die ex-minister en presidentskandidate Hillary Clinton via haar persoonlijke e-mailadres verstuurde. Voorlopig vallen er geen lijken uit de kast, aldus The New York Times.

s

Vrijdag worden 296 e-mails publiek gemaakt. Een rechter legde het ministerie deze week op om de berichten meteen geleidelijk aan vrij te geven, en niet allemaal in een keer, zoals was voorzien voor januari 2016. Clinton zelf vroeg ook om zo snel mogelijk over te gaan tot de publicatie.

De e-mails zullen mogelijk meer informatie verschaffen over de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Benghazi (Libië) in 2012. De berichten, die dateren van 1 januari 2011 tot 31 december 2012, gaan over de veiligheid en de aanslagen tegen de ambassade, en de diplomatieke aanwezigheid van de VS in Libië.

“De e-mails die we vandaag vrijgeven veranderen de essentiële feiten niet in verband met wat we al weten over de omstandigheden voor, tijdens en na de aanvallen”, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken aan BBC.

Persoonlijk mailadres

De mails van Clinton, die stammen uit de tijd dat ze minister van Buitenlandse Zaken was (januari 2009 tot februari 2013), zorgen al weken voor polemiek in Washington. Ze werden namelijk verstuurd met Clintons persoonlijke mailadres, in plaats van met het e-mailadres van de federale regering.

Het eerste deel e-mails dat werd vrijgegeven is echter bijzonder onschuldig, bericht The New York Times. De mails die vrijdag werden vrijgegeven, bevatten geen geheime theorieën of choquerende conversaties. Bovendien ontving Hillary Clinton geen geheime documenten op haar privéadres.

55.000 e-mails

Of er alsnog lijken uit de kast vallen, wordt in de komende weken pas duidelijk. In totaal zou het gaan om 55.000 e-mails. Die worden momenteel door Buitenlandse Zaken gecontroleerd, om ze vervolgens vrij te geven in de loop van de komende weken. De berichten werden eerder al overgemaakt aan een onderzoekscommissie van het Congres.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer