Wouter Van Besien© BELGA

Van Besien: “Vlaanderen plaatst enkel medestanders in Raad van Bestuur BAM”

Vlaams parlementslid Wouter Van Besien (Groen) beschouwt de uitzondering op het decreet deugdelijk bestuur die de Vlaamse regering heeft toegestaan aan de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) als een schuldbekentenis.

De Vlaamse regering geeft de BAM, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, een uitzondering op het decreet deugdelijk bestuur. Het decreet, dat in 2013 werd ingevoerd, verplicht organisaties van de Vlaamse publieke sector onder meer om een derde van de zitjes in de raad van bestuur aan onafhankelijken toe te wijzen. Groen waarschuwde afgelopen week dat de regel niet werd gevolgd in de raad van bestuur van de BAM.

‘Geen munitie aan tegenstanders’

De Vlaamse regering besloot de Beheersmaatschappij vrijdag een uitzondering toe te kennen op de bepaling in het decreet, volgens Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) uit voorzorg. “We anticiperen op elk mogelijk juridisch probleem dat zich zou kunnen stellen. We willen geen enkel risico nemen en geen munitie geven aan al wie stokken in de wielen wil steken”, stelt hij na afloop van de ministerraad. De BAM telt weldegelijk onafhankelijke bestuurders, aldus de minister.

“Maar daar gaat het niet om”, vindt Van Besien. “Het decreet legt heel duidelijk vast hoe er naar onafhankelijke bestuurders dient te worden gezocht. Er moet een open oproep zijn, waarop iedereen zich kandidaat kan stellen.”

De regering heeft in dit geval gewoon een lijstje gemaakt van mensen “die in hun adresboekje staan”, vindt het parlementslid. “Dit is een schuldbekentenis. In plaats van de situatie echt recht te trekken, kiest men voor een uitzondering.”

Vlaamse regering geeft BAM uitzondering op decreet deugdelijk bestuur

© WAS

De Vlaamse regering geeft de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), de bouwheer van de Oosterweelverbinding, een uitzondering op het decreet deugdelijk bestuur. Minister Ben Weyts wil anticiperen “op elk mogelijk juridisch probleem dat zich zou kunnen stellen”. Het decreet, dat in 2013 werd ingevoerd, verplicht organisaties van de Vlaamse publieke sector onder meer om een derde van de zitjes in de raad van bestuur aan onafhankelijken toe te wijzen.

Groen waarschuwde afgelopen week dat die laatste regel niet werd gevolgd in de raad van bestuur van de BAM. “Alle beslissingen van de BAM zijn vanaf nu aanvechtbaar”, concludeerde Vlaams parlementslid Wouter Van Besien (Groen). “De BAM opereert in de illegaliteit.”

‘Geen munitie aan wie stokken wielen wil steken’

De Vlaamse regering besloot de BAM vrijdag een uitzondering toe te kennen op de bepaling in het decreet deugdelijk bestuur, volgens Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) uit voorzorg. “We anticiperen op elk mogelijk juridisch probleem dat zich zou kunnen stellen. We willen geen enkel risico nemen en geen munitie geven aan al wie stokken in de wielen wil steken”, stelt hij na afloop van de ministerraad. De BAM telt weldegelijk onafhankelijke bestuurders, aldus de minister.

De raad van bestuur bestaat momenteel uit David Vanherreweghe (ex-kabinetschef van Open Vld-minister Dirk Van Mechelen), Koen Kennis (Antwerps schepen van Mobiliteit, N-VA), Wivina Demeester (ex-minister, CD&V), Mark Andries (kabinetschef van minister-president Geert Bourgeois, N-VA), Greta Bernaers (directeur van het Havenbedrijf), Toon Colpaert (Vlaams havencommissaris), Iris Hemelaer (advocaat), Wouter De Geest (ceo BASF Antwerpen) en Christine Conix (architect).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Oosterweel