Radio 1 pakt zondag uit met sollicitatiegesprek van Hugo Claus uit 1965

© BELGAIMAGE

Een sollicitatiegesprek van de in 2008 overleden auteur Hugo Claus bij het Gentse theater NTG uit 1965, dat onlangs in de archieven van NTGent werd teruggevonden, zal op Pinksterzondag - het feest van de vurige tongen - op Radio 1 in primeur worden uitgezonden.

gjs

Het sollicitatiegesprek van Claus - ook auteur van heel wat toneelstukken - had in 1965 plaats, 50 jaar geleden. Claus stelde zich kandidaat voor de functie van artistiek directeur bij de Gentse schouwburg. Radio 1 zendt het unieke stukje literair archief zondag uit in het programma 'Bar du matin' tussen 7 en 9 uur.

Claus had in 1965 al een zekere faam, ook als toneelauteur, met stukken als 'Een bruid in de morgen' (1955) en 'Suiker' (1958) op zijn palmares. Bij de sollicitatie moest hij voor een examencommissie zijn artistieke visie voor een nieuw op te richten stadsgezelschap toelichten. 'Indien er een toekomst is voor het toneel hier dan ligt het niet alleen in de speelstijlen, maar bij het eigen (Vlaamse) repertoire', aldus Claus. 'Vlaamse stukken moeten behandeld worden helaas als kasplanten, men moet daar een zeer grote aandacht voor hebben.'

Uit het gesprek blijkt dat Claus vernieuwende en gedurfde ideeën had over de schouwburgprogrammatie, budgetten, publiciteit en promotie en artistieke invulling.

Beluister hier al een fragment.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen