N-VA neemt nationaal voetbalstadion onder vuur

© rr

© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

N-VA richt zijn pijlen op de plannen voor een nieuw nationaal voetbalstadion. Nadat uit een gedetailleerde studie is gebleken dat een renovatie van het huidige stadion goedkoper is en nog heel wat andere voordelen biedt, willen ze dat minister Guy Vanhengel gas terugneemt.

Simon De Vriendt

‘Wij vragen een onafhankelijke studie die de kost voor de gemeenschap van de bouw van een nieuw stadion vergelijkt met de renovatie van het huidig stadion. Die studie moet ook de voor- en nadelen van elke optie in kaart brengen. Dat is de enige manier om een beslissing te nemen die goed onderbouwd is en de nodige transparantie geeft, ook op financieel vlak’, zegt N-VA fractievoorzitter in het Brussels parlement Johan Van den Driessche.

De studie over een renovatie van het architectenkantoor Goedefroo & Goedefroo verscheen vorige week in Het Nieuwsblad. De voordelen van een renovatie tegenover een nieuw stadion op Parking C van de Heizel: goedkoper, ecologischer, sneller, én de Memorial Van Damme kan blijven.

De N-VA wil dat er een gedetailleerde studie komt naar de plannen van Vanhengel, zodat de precieze kosten voor Brussels de belastingbetaler duidelijk worden.

‘Er is altijd gezegd dat het nieuwe stadion geen belastingsgeld zal kosten, maar door privéinvesteerders zal betaald worden. Toch circuleert er nu al een bedrag van 250 tot 300 miljoen euro dat Brussel (stad en gewest, red.) zal moeten bijleggen’, zegt Van den Driessche. ‘Als er gebouwd wordt op Parking C, zal er bijvoorbeeld een nieuwe ondergrondse parking moeten komen. Er zal ook een verlenging van de metro nodig zijn, en dat is bijzonder duur. Bovendien is er beloofd dat er een oplossing komt voor de Memorial Van Damme. Gaat Brussel dan nog een extra atletiekstadion bouwen?’

Renovatie realistischer

Dat wil Van den Driessche allemaal in detail berekend zien. ‘En die studie moet er snel komen. Nu zijn de cijfers ons tegen de zomer beloofd, maar dan kan ook het contract met bouwbedrijf Ghelamco al getekend worden. Dus dan kan het al te laat zijn.’

De renovatie van het Koning Boudewijnstadion lijkt N-VA op dit moment realistischer dan een nieuw stadion. ‘Er werd ons altijd gezegd dat een renovatie onmogelijk was, maar een ernstig bureau beweert nu met goede argumenten het tegendeel. De Nieuwstraat in Brussel wordt op dit moment ook heraangelegd, en dat duurt al vijf jaar. Dan lijkt het me niet zo evident om in vijf jaar een nieuw stadion te bouwen. Denk maar aan alle vertragingen die nog kunnen opduiken door protest van buurtcomités of problemen met vergunningen.

Niet de eerste tegenkanting

Het is niet de eerste tegenkanting voor de plannen. Eerder werd al duidelijk dat er een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) nodig is voor de plannen uitgevoerd kan worden. Dat zet het project onder druk, want het stadion moet er komen voor het EK 2020

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen