© EPA

‘Tegen 2020 meer fijn stof door rokers dan door uitlaatgassen’

Rokers zullen tegen 2020 in Duitsland meer fijn stof (PM10) de lucht insturen dan de uitlaatgassen van het autoverkeer. Dat stelt de Duitse autotoeleverancier Bosch op basis van een onderzoek van de Umweltbundesamt, het Duitse federaal milieuagentschap. Dankzij de moderne dieselpartikelfilters zal het fijn stof dat via de uitlaatgassen van een auto de lucht in gestuurd wordt, tegen 2020 te verwaarlozen zijn, klinkt het bij Bosch.

gjs

Het Duitse bedrijf maakt zich zelfs sterk dat de uitlaatgassen van de modernste dieselwagens met partikelfilter minder fijn stof zullen bevatten dan de omgevingslucht in sommige vervuilde stedelijke gebieden, zoals bijvoorbeeld La Garenne in Parijs. De lucht die de motor ingezogen wordt, is met andere woorden dus vuiler dan de lucht die uit de uitlaat komt.

Volgens de toeleverancier heeft de autosector ondertussen de zwaarste inspanningen geleverd en zal de overheid voor het verder terugdringen van fijn stof haar pijlen op andere, 'grotere' veroorzakers moeten richten. Bosch verwijst daarbij onder andere naar de industrie, landbouw, luchtvaart, scheepvaart en spoorverkeer. Maar ook rokers zullen verantwoordelijk zijn voor meer fijn stof dan dat er nog uit de uitlaat van wagens zal komen.

Toch blijft ook het wegverkeer nog op andere manieren dan via uitlaatgassen fijn stof veroorzaken. Het gaat daarbij om deeltjes afkomstig van het afslijten van wegdek en banden, en om remstof, deeltjes fijn stof die vrijkomen tijdens het afremmen van een wegvoertuig.

'Het verder terugdringen van fijn stof in de lucht kan ook door het minimaliseren van slijtage bij het wegverkeer (banden, wegdek en remmen)', aldus nog Bosch.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fit & Gezond