Direct naar artikelinhoud

IS claimt aanslag sjiitische moskee Saoedi-Arabië

Terreurgroep IS claimt verantwoordelijk te zijn voor de aanslag op een sjiitische moskee in de provincie Qatif, in het oosten van Saoedi-Arabië. Dat zegt de monitorgroep SITE op Twitter. Bij de aanslag kwamen tientallen mensen om het leven. IS rept van 250 doden of gewonden. Het is de eerste keer dat IS beweert een aanslag in het land te hebben gepleegd.

De getroffen Moskee in QatifBeeld afp

De militante groep identificeert de zelfmoordterrorist als Abu 'Ammar al-Najdi, zo meldt SITE. Getuigen spreken van tussen de tien en de dertig doden. Dit aantal zal waarschijnlijk nog oplopen. Volgens een dokter van het ziekenhuis in Qatif raakten zeker zeventig mensen gewond, waarvan sommigen 'heel ernstig'.  

Op het moment van de aanslag waren meer dan 150 mensen bijeen in de Imam Alimoskee in het dorp al-Qadeeh. Volgens getuigen is het gebedshuis volkomen verwoest. De zelfmoordterrorist viel moskeegangers aan terwijl ze de dood van Imam Hussain herdachten, een belangrijk persoon voor sjiitische moslims.

Het ziekenhuis heeft bevestigd dat er zeker twaalf doden zijn gevallen. De lokale bevolking wordt opgeroepen bloed te doneren en al het personeel dat vrij was, is opgeroepen toch te komen werken.

De sjiitische minderheid in Saoedi-Arabië vormt zo'n twaalf procent van de bevolking en woont voornamelijk in het oosten. Het land wordt geregeerd door de soennitische koninklijke familie Saoed die samen met de geestelijkheid een strenge vorm van islam oplegt. De sjiieten worden vaak als ketters of handlangers van het sjiitische Iran afgeschilderd. Sporadisch wordt er door de sjiieten gedemonstreerd voor gelijke rechten.

Twitter bericht wordt geladen...

Een familielid van een van de slachtoffers in de aangevallen moskee.Beeld reuters

Sektarisch geweld

Deze aanval kan het sektarische geweld in de toch al instabiele golfregio doen toenemen. Sinds een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië is begonnen met het bombarderen van de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen zijn de spanningen opgelopen.

IS claimde vandaag ook achter een soortgelijke aanslag op een moskee in de Jemenitische hoofdstad Sanaa te zitten. Saoedi-Arabië wordt bedreigd door IS, omdat het land deel uitmaakt van de internationale coalitie die de terreurorganisatie bombardeert, onder leiding van de Verenigde Staten. Ruim 2000 Saoediërs zouden zich al bij IS hebben aangesloten.

Sektarisch geweld
Beeld reuters
Sektarisch geweld
Beeld afp
Sektarisch geweld
Beeld afp
Sektarisch geweld
Beeld afp
Sektarisch geweld
Beeld afp