Direct naar artikelinhoud

Modolo wint nipt, Contador is roze trui kwijt

De Italiaan Sacha Modolo heeft de dertiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De coureur van Lampre/Merida was de sterkste in de eindsprint na een herfstachtige rit over 147 kilometer van Montecchio Maggiore naar Jesolo.

Modolo wint nipt, Contador is roze trui kwijt
Beeld afp

Iets meer dan 3 kilometer voor de finish ontstond er een valpartij midden in de jagende meute. De Spanjaard Alberto Contador, de leider in het klassement, ging eveneens tegen de grond. Hij kwam op bijna veertig seconden van de winnaar over de streep, op een fiets van een ploeggenoot. Daardoor verloor hij de leiderstrui aan de Italiaan Fabio Aru, die op vier seconden van de winnaar als achttiende over de streep kwam.

De Australiër Richie Porte, die dinsdag een tijdstraf kreeg van twee minuten na een illegale wielwissel, liep door het tumult in het peloton eveneens weer een flinke achterstand op. Contador zakte naar de tweede plaats, met een achterstand van negentien seconden op Aru , die zich op 24-jarige leeftijd voor de eerste keer in de roze leiderstrui mocht hijsen. Mikel Landa uit Spanje bleef derde, op 1.14 van de nieuwe klassementsleider. Moreno Hofland was de eerste Nederlander in de uitslag op de zevende plaats.

Contador liet na afloop van de enerverende slotfase in de verder vlakke etappe weten dat hij fysiek in orde was. Het onfortuinlijke verlies van zijn leidende positie zorgde op het oog niet voor veel frustratie bij de kopman van Tinkoff-Saxo. Hij kwam eerder in de slotfase van de zesde etappe ook al zwaar ten val. Van de schouderblessure die hij daarbij opliep, heeft de Spaanse titelkandidaat naar eigen zeggen niet veel last meer.

Morgen staat een individuele tijdrit over 59 kilometer op het programma waarin Contador de leiderstrui mogelijk kan heroveren. Daarna volgen een aantal bergetappes in de Giro. Alleen op woensdag in Lugano en op de slotdag in Milaan lijken de pure sprinters nog een kans te krijgen op een ritzege.

Modolo wint nipt, Contador is roze trui kwijt
Beeld afp
Modolo wint nipt, Contador is roze trui kwijt
Beeld afp