Leden politiebond schieten pensioenvoorstel massaal af

© BELGA

De leden van VSOA Politie - de grootste politiebond van het land - hebben het pensioenvoorstel van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) massaal afgeschoten. Bij NSPV, de op één na grootste, stemde twee derde van de leden wel voor.

gjs

Het Grondwettelijk Hof schrapte vorige zomer het pensioenregime voor een groot deel van de politie, waardoor sommige agenten plots verschillende jaren langer moesten werken. Jambon was bereid dat wat te temperen, maar de onderhandelingen met de politiebonden liepen allerminst van een leien dakje.

Vorige woensdag legde Jambon de politiebonden zijn ‘best and final offer’ voor. De kleinere socialistische en christelijke bonden wezen het voorstel meteen af, de grote bonden - VSOA en NSPV - beloofden het voor te leggen aan hun achterban. Jambon zei daarbij meteen dat voor hem vooral het draagvlak telt, niet het fiat van alle vakbonden afzonderlijk.

Maar bij VSOA Politie - dat naar eigen zeggen 35 à 40 procent van het personeel vertegenwoordigt - kwam er vrijdag een duidelijk njet. Na een negatief advies van de VSOA-top stemde negentig procent tegen.

Bovendien, zo merkt voorzitter Vincent Gilles op, stemde ook een duizendtal agenten mee die geen lid zijn van het VSOA. 'Ook bij hen stemde 88 procent tegen, dus ook daar is er geen draagvlak', argumenteert Gilles.

Bij de NSPV - die volgens topman Gert Cockx 25 à 30 procent van het personeel vertegenwoordigt - stemde twee derde van de leden vrijdagvoormiddag wel voor de regeling.

Al gaat het ook hier om een 'voorwaardelijk akkoord', aldus Cockx. NSPV wil meer garanties dat het tijdelijke systeem dat nu is uitgewerkt sowieso behouden blijft tot 2019, zelfs als de ruimere pensioenhervorming die in de plaats moet komen sneller opschiet. En na 2019 zou het systeem niet abrupt mogen stoppen, maar geleidelijk moeten uitdoven, vindt het NSPV nog.