Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Dodental na aanslag in Saoedische moskee loopt op naar 19

Een Saoedische man zit gehurkt in de moskee, waar even daarvoor een aanslag is gepleegd.
Een Saoedische man zit gehurkt in de moskee, waar even daarvoor een aanslag is gepleegd. Foto AFP / STR

Het dodental als gevolg van de zelfmoordaanslag in het oosten van Saoedi-Arabië is inmiddels opgelopen naar 19. Bij die explosie raakten ook 50 mensen gewond, zo laat een medewerker van een nabijgelegen ziekenhuis aan persbureau Reuters weten. De aanslag werd gepleegd op een shi’itische moskee toen het vrijdaggebed werd gehouden.

Update 18.10: De terreurgroep IS heeft de aanslag opgeëist, meldt persbureau Reuters op basis van de monitoringservice SITE.

Twitter avatar siteintelgroup SITE Intel Group In its first official claim for an attack inside Saudi Arabia, #ISIS took credit for the suicide bombing in al-Qatif. http://t.co/VgrAb0odTC
Twitter avatar siteintelgroup SITE Intel Group “Najd Province” of #ISIS in Saudi Arabia identified the suicide bomber as Abu ‘Ammar al-Najdi and claimed killing and wounding 250 people.

Mogelijk loopt het dodental nog verder op, aangezien aan aantal gewonden in levensgevaar is, aldus de medewerker van het ziekenhuis. Tijdens het vrijdaggebed waren meer dan 150 mensen in de moskee aanwezig. De aanslag is nog niet opgeëist.

Twee overwegend shi’itische regio’s

De explosie vond plaats in de in de Imam Ali moskee in de stad Al-Qudaih in de oostelijke provincie Al Qatif. In de provincie woont een groot deel van de shi’itische minderheid van het overwegend sunnitische Saoedi-Arabië. Slechts ruwweg 10 tot 15 procent van de bevolking is shi’itisch.

In november vorig jaar werden in Al-Ahsa, een andere overwegend shi’itische regio in het oosten van het land, zeven mensen doodgeschoten door gewapende mannen. De Saoedische regering heeft gezegd dat Islamitische Staat (IS) achter die aanslag zat. IS heeft Saoedi-Arabië aangemerkt als vijand en gezegd aanslagen uit te willen voeren in de toekomst.

Ook bomaanslag shi’itische moskee Jemen

Jemenitische autoriteiten melden dat in Sana’a dertien gewonden zijn gevallen bij een bomaanslag in een moskee die door shi’itische Houthi-rebellen wordt gebruikt. De aanslag is op Twitter opgeëist door IS. IS-strijders zijn sunnieten en hebben een kalifaat uitgeroepen in het door hen overheerste gebied in het Midden-Oosten.